Hlavní obsah

USK Praha - Bourges 63:49Šampiónky napravily dojem. Basketbalistky USK získaly v Eurolize cenný skalp Bourges

Praha

Basketbalistky USK Praha při druhém vystoupení v Eurolize napravily dojem z pokažené premiéry. Proti silnému francouzskému Bourges vyrukovaly se skvělou obranou a zaslouženě doma vyhrály 63:49.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kateřina Elhotová (vlevo) z USK Praha a Paoline Salagnacová z Bourges.

Článek

Za USK ještě nemohla nastoupit Petrovičová, která stále léčí zlomeninu prstu. Začátek domácím vůbec nevyšel. Jakoby na nich ještě ležel stín ztraceného zápasu s tureckým Kayserisporem a po pěti minutách prohrávaly už 4:14, když nebyly schopné zastavit útok Bourges.

Obhájkyně euroligového prvenství trochu probral až oddechový čas, o nějž požádala trenérka Hejková. Rapidním zlepšením v obraně a důraznějším doskakováním pod oběma koši se jim povedlo docela rychle smazat bodové manko. Za čtvrthodiny hry sice družstvo USK ztratilo sedmkrát míč, ale daleko aktivnějším herním pojetím a především šňůrou šestnácti bodů dokázalo otočit skóre až na 28:21.

Tméř sedm minut nedostaly ani jeden koš

Bourges nedokázalo perfektně bránícímu pražskému celku dát téměř sedm minut vůbec koš. „Začaly jsme špatně a pomalu, ale když se povedlo zrychlit hru, došlo k razantní proměně. Všechno vycházelo z precizního bránění a jasné aktivity při doskoku, která dávala prostor k rychlému protiútoku," libovala si s velikou chutí hrající střídající Danielle Robinsonová. Vedle ní se střelecky chytila její americká krajanka Vaughnová a trojka Kateřiny Elhotové v poslední vteřině druhé čtvrtiny pak stanovila do té doby nejvyšší rozdíl dvanáct bodů (35:23).

Hráčky USK se i ve druhé polovině utkání mohly spolehnout na vysokou úspěšnost z hranice trestného hodu, proměnily jich deset z dvanácti. Hlavně Bourges udržely na distanc tradiční zbraní francouzského celku - skvělou obranou. Srbská reprezentantka amerického původu Pageová i francouzské eso Dumercová obtížně hledaly způsob, jak na ni vyzrát.

Sudí proti USK v poslední čtvrtině odpískali docela přísně dvě úmyslné osobní chyby, čímž se dostala pod hrozbu vyfaulování domácí rozehrávačka Palauová. Ale i tento kritický okamžik USK přečkalo, aniž by se Bourges dostalo ve skóre blíž než na rozdíl osmi bodů. „Bylo důležité, že jsme dokázaly na soupeřky neustále tlačit a šly jsme si za tím potřebným vítězstvím," líčila nejlepší střelkyně domácích Kia Vaughnová.

„Nechtěly jsme připustit nějakou noční můru druhé porážky hned na úvod soutěže. Navzdory tomu utkání začalo pro nás katastrofálně. Holky se ale rychle vzpamatovaly a je to fajn, že udělaly ten potřebný krůček dopředu. Od druhé čtvrtiny už hrály s velkou energií, líbila se mi tam obrana, začaly jsme si v ní věřit a tam se vše prakticky rozhodlo. Ještě bych k tomu ale přidala úspěšné útočné doskoky," vykládala trenérka Natália Hejková.

V hlavní roli Kulichová

Česká basketbalistka Petra Kulichová byla jednou ze strůjkyň domácího vítězství Galatasaraye Istanbul 62:55 nad Dynamem Kursk. Reprezentační pivotka dala 11 bodů a se 17 doskoky stanovila nové maximum začínající sezóny. Nejlepší střelkyní zápasu byla její černohorská spoluhráčka a bývalá opora USK Praha Jelena Dubljevičová s 21 body.

Galatasaray ve skupině A napravil týden starou domácí porážku od Schia (58:75). Kursk naproti tomu nenavázal na úvodní přesvědčivou výhru 72:40 nad jiným istanbulským celkem Fenerbahce.

Euroliga basketbalistek - skupina B
USK Praha - Bourges 63:49
Nejvíce bodů: Vaughnová 16, Robinsonová 14, Kateřina Elhotová 11, Palauová 9 – Dumercová a Leedhamová po 12, Pageová 10, Hodgesová 9, 750 diváků, čtvrtiny 12:18, 23:5, 11:11, 17:15.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.