Hlavní obsah

Basketbalisté Opavy udrželi reprezentanta Šiřinu, pod košem ale oslabili

Opava

V loňské sezóně dostal opavský trenér Petr Czudek ocenění pro nejlepšího trenéra basketbalové ligy. Na konci sezóny ale až tak spokojený nebyl. Po třetím a čtvrtém místě v předešlých sezónách odsunula Opavu porážka ve čtvrtfinále s Pardubicemi na konečnou pátou příčku.

Foto: František Géla

Opavské basketbalisty povede také v této sezóně Petr Czudek.

Článek

Letos by Opavané pokles rádi zastavili, i proto jsou nesmírně rádi, že udrželi reprezentačního rozehrávače Jakuba Šiřinu. „Kuba byl loni MVP celé soutěže (nejužitečnější hráč - pozn. aut.), proto je možná zbytečné hovořit o tom, že jsme byli rádi, když zůstal," hovoří Petr Czudek. Jedním dechem ale dodává, že hráče proti jejich vůli v Opavě nedrží. „Kdyby on, nebo kdokoliv jiný z týmu dostal nabídku, která se neodmítá, tak bychom mu samozřejmě nebránili," říká Czudek.

A v Opavě se na odchod Šiřiny připravovali. Z Prostějova získali 21letého rozehrávače Radovana Kouřila, který se basketbalovému řemeslu vyučil v Ostravě a tři roky hrál basketbal ve Španělsku, mimo jiné v ligovém Alicante. Kouřil v Opavě podepsal tříletý kontrakt. „Měl by podpořit naši kreativitu v útoku," vyzvedává přednosti rodáka z Palkovic na Frýdecko-Místecku kouč Czudek.

Po roční zdravotní pauze se do týmu vrací Václav Bujnoch, svá místa v kabině naopak opustili rozehrávač Jan Lyčka a pivot Radim Kramný. Mizerný opavský doskok Slezanů tak dostal další ránu. V minulé sezóně byla Opava v obranném doskoku v lize nejhorší, v útočném druzí od konce. „Je to náš dlouhodobý problém, ale v přípravě jsme si dokázali, že když se na to soustředíme, tak se s tímto handicapem dokážeme poprat," věří Czudek, že jeho svěřenci nelichotivé postavení v této disciplíně neobhájí.

Obhájit naopak chtějí účast v play off, ze kterého loni vypadli hned v prvním kole. „Neznám sílu soupeřů, ale co mám zprávy, tak všechny týmu posilují a předpokládám, že bude velmi těžké se mezi šest nejlepších dostat. Liga bude velmi vyrovnaná," upozorňuje Czudek. Sezónu zahájí Opavané v sobotu domácím zápase s Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: