Hlavní obsah

Volejbalovými mistryněmi jsou po roční pauze znovu Brňanky

PRAHA

Brněnské volejbalistky získaly po dvou letech znovu mistrovský titul. Finálovou sérii se Slavií ukončily středečním pětisetovým vítězstvím v Praze a celkově ji vyhrály v poměru 3:1 na zápasy. V posledních pěti sezónách triumfovaly Brňanky na domácí scéně již počtvrté, loni se musely spokojit s bronzovými medailemi.

Článek

Pod všemi čtyřmi tituly je podepsán trenér Miroslav Čada, stejnou sbírku mají ze současného kádru také Jana Fiedlerová a Markéta Tomanová. Hned v Praze mohly nové mistryně odšpuntovat připravené šampaňské, obléknout se do triček s vše říkajícím nápisem a těšit se na doutníky. Pro Slavii je nicméně druhé místo největším úspěchem v samostatné české extralize.

Štěstí měl Slavii přinést nový talisman, plyšový medvěd panda, a jeho nové majitelky si zpočátku vedly dobře. Protože se oba týmy na konci sezony už dokonale znají, neměly se čím překvapit a po celé utkání je zdobila dobře připravená obrana v poli. Dlouhé rozehry se líbily zaplněným tribunám v Edenu, z vybraných míčů ale přece jen více bodů vytěžily slávistky. Po odskočení na 18:13 měly první set v kapse.

Pak ale ztratily tah, dlouho se nemohly prosadit v útoku jejich blokařky, zatímco teprve osmnáctiletá brněnská nahrávačka Kubínová zapojovala úspěšně všechny své spoluhráčky. Ty měly stále bod navrch, Slavia byla nedůrazná, proto se jí nepodařilo nástup soupeřek v polovině setu zachytit.

Třetí úsek zápasu byl nejvyrovnanější, všechny hráčky se snažily vyvarovat chyb. Koncovku měla přece jen lépe rozehranou Slavia, ale její setbol odvrátila chytrou ulívkou na prázdný střed hřiště Těknědžjanová. Brněnské smečařce také patřil poslední míč klíčové sady, po níž dělilo tým z Králova Pole už jen 25 bodů od mistrovského poháru.

Místo dokonání mistrovského díla však Brňanky polevily, náhle se nemohly v útoku prosadit, jen sledovaly narůstající skóre soupeřek a brněnský trenér Čada pomalu opory vystřídal, aby nabraly síly na rozhodující set.

V něm tři chyby slávistek hned na úvod dostaly Brňanky na koně a pak už jim stačilo jen bezpečně "ztrátovat". Tečku za finálovými boji udělala paradoxně nejzkušenější slávistka na hřišti, smečařka Koloušková, která ze zadní zóny poslala míč do autu. Kaňku měli na svědomí snad jen diváci, kteří zasypali hřiště odpadky.

Slavia Praha - KP Brno 2:3 (21, -21, -24, 14, -12)
Rozhodčí: Švejda, Pejpal. Čas: 98 min. Diváci: 900.
Slavia: Koloušková, Jonášová, Doležalová, Havelková, Kallistová, Mitáčová, libero Jášová - Vobrová, Janoušková, Štolková.
Brno: Kubínová, Franková, Magátová, Tobiášová, Těknědžjanová, Hasalíková, libero Tomanová - Melichárková, Cebáková, Měrková, Fiedlerová.
Konečný stav série: 1:3

Reklama

Související témata: