Hlavní obsah

Dallas postoupil do finále NBA, utká se s Miami

PHOENIX

Basketbalisté Dallasu postoupili poprvé v historii do finále NBA. V šestém finálovém zápasu Západní konference zvítězili v sobotu ve Phoenixu 102:93 a sérii vyhráli 4:2. O titul se Mavericks v souboji finálových debutantů utkají s Miami, série začne ve čtvrtek v Texasu.

Článek

Hráčům Dallasu se povedla dokonalá odveta za loňské play off, z něhož je Phoenix vyřadil proměněným mečbolem v jejich aréně. Mavericks letos udělali totéž a i v třetím kole play-off stvrdili svůj postup na soupeřově palubovce.

"Prostě jsme jim to vrátili i s úroky. Hráli jsme venku dobře celou sezónu a teď jsme to jen potvrdili," uvedl tahoun Dallasu Dirk Nowitzki. Obrovitý německý pivot se sice nepřiblížil svému padesátibodovému příspěvku z minulého duelu, nicméně s 24 body a deseti doskoky byl opět nejlepším hráčem mužstva.

"Během základní části jsme si prošli různými zvraty, občas to bylo nahoru dolů. Ale v play-off jde o to hrát srdcem, být tým a věřit v systém," dodal rodák z Würzburgu, jenž dovedl Dallas k první finálové účasti v šestadvacetileté historii klubu. "Poprvé v životě nemám slov," hlesl Mark Cuban, miliardář a majitel Mavericks, když se laskal s trofejí pro vítěze Západní konference.

Suns vedli už o 18 bodů

Phoenix v minulých dvou kolech vyřadil v sedmi zápasech losangeleské týmy Lakers a Clippers, dovést do rozhodujícího duelu i finále konference se mu však nepovedlo. Přitom Suns v druhé čtvrtině vedli o 18 bodů a po přestávce ještě drželi patnáctibodový náskok, soustředěnému tlaku hostů však neodolali.

"Zaslouží si to. Udělali to, co potřebovali, aby vyhráli. Ukázali charakter, když dokázali vymazat 18 bodů ztráty. My jsme bojovali, ale trochu nám už došla šťáva," zhodnotil poslední duel sezony zklamaný kouč Phoenixu Mike D'Antoni.

Ve finále nyní na Dallas čekají Miami Heat, tým s hvězdnou dvojicí Dwyane Wade, Shaquille O'Neal. "Budeme mít plné ruce práce. Dneska si to ještě užijeme, ale zítra už budeme připraveni," uvedl sedmadvacetiletý Nowitzki.

Finále mezi kluby, které hrají o titul poprvé, se v NBA naposledy uskutečnilo v roce 1971. Tehdy se utkaly Baltimore a Milwaukee.

Západní konference - finále:
Phoenix - Dallas 93:102 (konečný stav série 2:4).
Nejvíce bodů: B. Diaw 30 - D. Nowitzki 24
Nejvíce doskoků: S. Marion 11 - J. Howard 15
Nejvíce asistencí: S. Nash 9 - D. Nowitzki 3

Reklama