Hlavní obsah

Jedničkou draftu NBA se stal poprvé Evropan - Ital Bargnani

NEW YORK

Italský basketbalista Andrea Bargnani se stal jako první Evropan jedničkou draftu zámořské NBA. Dvacetiletého 209 centimetrů vysokého křídelního hráče si ve středu v New Yorku vybralo jako prvního Toronto, jehož zástupci doufají, že Bargnani potvrdí hlasy těch, kteří ho srovnávají s Němcem Dirkem Nowitzkim.

Článek

Bargnani odehrál uplynulou sezonu v italské lize v týmu Bennetonu Treviso. Přirovnání k hvězdě Dallasu si vysloužil svými střeleckými schopnostmi, z tříbodové vzdálenosti měl úspěšnost 37 procent.

Zda jeho úspěch v draftu NBA vzbudí v Itálii velkou pozornost, si Bargnani nebyl jistý. "V Itálii se teď všechno točí kolem fotbalu. Doufám, že bude v novinách aspoň malá fotka," řekl basketbalista, který se stal teprve osmou zahraniční jedničkou draftu v historii.

Scházely jasné hvězdy

Letošní dvoukolovou volbu talentů provázelo jedenáct výměn, což bylo podle pozorovatelů zřejmě způsobeno tím, že v nabídce scházely jasné hvězdy. Draftu už se nemohou účastnit hráči přímo ze středních škol, jako byl Greg Oden, který by byl podle odborníků jistou jedničku, proto míří na univerzitu v Ohiu místo do NBA.

Dvojkou draftu se stal LaMarcus Aldridge z Texaské univerzity, kterého si vybralo Chicago. Později ho vyměnilo s Portlandem za křídelního hráče Tyruse Thomase, který byl vybrán jako čtvrtý v pořadí, a Rusa Viktora Chrjapu. Jako třetího v pořadí si tým Charlotte vybral Adama Morrisona z Gonzaga University, nejlepšího střelce uplynulého ročníku univerzitní soutěže.

Reklama