Hlavní obsah

VIDEO: Basketbalistky mají z Hradu Zlatou plaketu, prezidentovi daly míč i kus palubovky

PRAHA

Zlatou plaketu prezidenta republiky i hezký zážitek si odnášely v pátek před polednem z Pražského hradu české basketbalistky, které na domácím mistrovství světa vybojovaly stříbrné medaile, a dočkaly se přijetí u Václava Klause. Připojil také dopis, v němž ocenil skvělé vystoupení hráček, které prezidentovi věnovaly zarámovanou zlatou medaili, kus palubovky se svými podpisy a míč, s nímž se hrál finálový duel v karlovarské hale.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě stříbrné medailistky z domácího mistrovství světa.

Článek

Kromě Veselé, kterou neuvolnila španělská Valencie, přišly na Hrad všechny hráčky a vedle zlatých plaket od prezidenta dostaly i květinu. „Jsem trochu zaskočený, takhle oblečené vás neznám,“ přiznal Klaus po příchodu do salónku, kde na něj vyšňořené basketbalistky i s realizačním týmem čekaly a uvítaly ho potleskem. „To tleskání mělo být obráceně,“ reagoval prezident s úsměvem.

Klaus basketbalistky přímo v karlovarské hale povzbuzoval při čtvrtfinále s Austrálií a dorazil i na finále s USA, v němž Česko prohrálo rozdílem dvaceti bodů. „Pro celou sportovní veřejnost u nás jste ale týmem zlatým, proto přijměte tu plaketu ode mne jako výraz úcty. Ohromně si cením vašeho odhodlání, bojovnosti a krajního nasazení, tím jste mohly být pro každého sportovce skvělým příkladem,“ dodal prezident, který si hned s obdrženým míčem zadribloval a při společném focení docela spokojeně konstatoval: „Je to dobré, nejsem tu nejmenší.“

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě stříbrné medailistky z domácího mistrovství světa.foto: Právo/Petr Horník

S basketbalistkami pak strávil za zavřenými dveřmi půlhodinu vyplněnou neformální debatou. „Strašně nám to uteklo, protože pan prezident je moc milý. Měla jsem strach, že to bude takové formální a nebudeme si mít moc o čem povídat, ale bylo to příjemný zážitek," řekla kapitánka Hana Horáková, podle níž bylo vidět, že český prezident má jako bývalý ligový hráč pražského Orbisu k basketbalu blízko.

Prezident České republiky Václav Klaus gratuluje na Pražském hradě Haně Horákové.foto: Právo/Petr Horník

„Na mistrovství navíc byl, takže to bylo takové přirozené. Normálně jsme si povídali, bavili jsme se o šampionátu, o tom, jaké má povinnosti on. Prostě moc příjemné, další hezký zážitek," uvedla Horáková, která se už zítra odpoledne musí vydat na angažmá do Turecka.

„Když prezident ocení něčí práci, je to báječný pocit a pro mě jsou to velké okamžiky. Je to spojené s tím, že jsme někde odvedli dobrou práci, a že jsme tady nebyli jako běžní návštěvníci, kteří si Hrad jen prohlédnou,“ doplnil trenér Blažek.

Reklama