Hlavní obsah

Inspirace florbalistek? Jejich mužští kolegové

VÄSTERAS

Chmurná je historická bilance českých florbalistek s jejich semifinálovým sokem na mistrovství světa ze Švýcarska. Z 21 vzájemných zápasů vyhrály jen dva, první v roce 1996, druhý před pěti lety. Jenže v podobné roli outsidera vstupovali v roce 2004 jejich mužští kolegové do semifinále MS právě proti tehdy domácím Švýcarům a po vítězství z toho byla dosud jediná česká seniorská florbalová medaile.

Foto: ČFbU

Útočnice Lucie Szotkowská se snaží prosadit proti švédské brankářce Petterssonové.

Článek

V pátek od 15:15 (ČT4 vysílá živě od 15:30) je ve švédském Västeras svěřenkyně Jaroslava Markse mohou napodobit. „Před pěti lety nás Švýcarky ani nezdravily, teď jak se v rámci Euro Floorball Tour potkáváme a hrajeme s nimi, už je znát, že mají před námi respekt,“ těší kapitánku Magdalenu Šindelovou. „Natěšené jsou všechny holky, věří, že to bude úspěšný zápas,“ popisuje náladu ve svém týmu Marks.

Bez medaile domů nechtějí

Hlavní stres už z hráček spadl, s ostudou se domů určitě vracet nebudou. I po historickém úspěchu v podobě světového semifinále totiž hráčky svorně tvrdí: „Bez medaile se vracet nechceme.“ Přemotivovanosti svých svěřenek se však Marks nebojí. „Je to boj o medaili, hraje se ve velké hale, vysílá to televize, ale je na nás v realizačním týmu, abychom z holek tu nervozitu sejmuly. Ony jsou navíc dost zkušené, aby se tím nezatěžovaly,“ je kouč přesvědčen.

Z Bombardier Areny se hráčky na medailové boje přesunou o kousek dál do rozlehlé ABB Areny, ve čtvrtek však opět trénovaly jen v malé a chladné tělocvičně västeraské univerzity. „Ale už jsme odehráli tolik zápasů v různých halách, kde si holky neměly možnost na ně zvyknout, že by to nemělo hrát roli,“ věří Marks.

Studovaly švýcarskou zbraň

Na čtvrtečním tréninku hráčky připravoval zejména na švýcarskou specialitu. „Mají natrénovánu sehrávku, kdy běží dvě za sebou a dají si to do tandemu. Umí to skvěle, ale už to hrají dlouho, tak je to čitelné,“ popisuje kouč.

V brance dá důvěru Haně Váňové, ve druhém večerním semifinále se střetnou domácí Švédky s Finkami.

Reklama

Související témata: