Hlavní obsah

Florbalistky na vysněnou medaili nedosáhly, Finky je udolaly

VÄSTERAS

Těsně pod medailovými stupni zůstaly české florbalistky na mistrovství světa ve švédském Västeras. V boji o bronz proti Finkám podaly statečný výkon, ale na konci zápasu slavily vítězství 3:1 Seveřanky.

Foto: ČfbU

České hráčky smutní po neúspěšném boji o bronz, zleva Szotkowská, Bartošová a Koníčková.

Článek

Oproti nepovedenému semifinálovému zápasu se Švýcarskem sehrály české hráčky mnohem vydařenější partii. „Byl to náš nejlepší výkon na turnaji,“ vysekl hráčkám poklonu trenér Jaroslav Marks.

Do své poloviny byl zápas naprosto vyrovnaný, obě gólmanky držely čistá konta, česká brankářka Jana Christianová se blýskla několika parádními zákroky. „Není těžké se nahecovat proti těm top soupeřům. Proti nim hraju nejlíp, jak umím, zatím to snad vychází,“ skromně pravila hráčka působící ve finském Porvoo.

Seveřanky trestaly

Pak ale přišly dva tresty útočnice Elišky Křížové a druhé vyloučení Finky bleskurychle ztrestaly. Do třetí třetiny vstupoval český tým s jednogólovým mankem, ale to se po 40 sekundách zdvojnásobilo. „Já pořád věřila, že to otočíme. Finky nebyly lepší a my do toho dávaly všechno,“ vykládala obránkyně Margarita Kalecká.

České reprezentantky pak měly i smůlu, dvakrát pálily do tyče, přesto ještě sedm minut před koncem vykřesala naději mladičká Hana Koníčková.

Jsou na sebe hrdé

Při závěrečné power play ale chybovala v rozehrávce kapitánka Magdalena Šindelová a medailový sen se definitivně rozplynul. „Bolí to o to víc, že jsme s nimi sehrály vyrovnaný zápas,“ litovala Koníčková.

„Chybělo možná trochu štěstí, ale i toho florbalového umění. Na tom můžeme pracovat do dalších let,“ těší se na další šampionáty Christianová. „Ale za tenhle výkon na sebe můžeme být hrdé,“ dodala gólmanka. Svůj poslední zápas v reprezentaci sehrála dlouholetá opora Ilona Novotná.

Titul mistryň světa obhájily florbalistky Švédska, které ve finále porazily Švýcarky jednoznačně 6:2.

Mistrovství světa florbalistek ve Västeras (Švédsko):
O 3. místo:
Česká republika - Finsko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 57. Koníčková (Křížová) - 35. Merikantová (Peltokangasová), 41. Merikantová (Suomalainenová), 60. Merikantová. Rozhodčí: Lim, Šaríf (oba Sing.). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 2452.
Sestava ČR: Christianová - Moťková, Kalecká, Šimáčková, Billá, Bartošová, Párysová - Rozumová, Novotná, Šindelová - Křížová, Koníčková, Jílková - Rullová, Szotkowská, Jelínková.
Finále:
Švédsko - Švýcarsko 6:2 (1:0, 4:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Widarová z trestného střílení, 21. Tuominenová (Eiremoová), 24. Lindströmová (Wijková), 26. Dalbjerová (Wibronová), 26. Dahlerusová (Samuelssonová), 49. Wikströmová - 25. Hofstetterová (Stettlerová), 37. Rittimannová (Stettlerová). Rozhodčí: D. Bartošek, M. Bartošek (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 4521.

Reklama

Související témata: