Hlavní obsah

Extraliga florbalistů může v neděli poznat nového mistra

PRAHA/OSTRAVA

O novém šampionovi se může v neděli rozhodnout v extralize florbalistů. Za stavu 1:1 na zápasy se po pikantním startu série utkají mistrovské Vítkovice s tuzemským gigantem Střešovicemi na zimním stadiónu v Porubě nejdříve v sobotu v 10.25 a vítěz tohoto duelu může zaútočit v neděli od 15.00 na stejném místě na titul. Oba zápasy vysílá přímým přenosem program ČT4 Sport. Případný pátý duel by se hrál za týden o víkendu v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Florbalové finále mezi Tatranem Střešovice a Vítkovicemi.

Článek

Letošní finále mělo úvod, který historie bojů o titul nepamatuje. Nejdříve Vítkovice v sobotu v hale na Podvinném mlýně deklasovaly Střešovice 8:1, po přesunu na nedělní duel do haly Sparty na Letné Tatran vrátil úder výhrou 10:1. To je vůbec nejvyšší výsledek ve čtrnáctileté historii finálových sérií a Střešovice tak překonaly svůj předchozí zápis z roku 2008, kdy po triumfu 10:2 na hřišti Vítkovic ve čtvrtém utkání slavily svůj 12. titul v historii.

Vítkovice chtějí ke každému utkání přistoupit s pokorou

Vítkovický obránce Pavel Brus, který se v prvním duelu zaskvěl hattrickem, přiznal, že se tým vrátil po druhém duelu tvrdě zpátky na zem. "Myslím, že pro všechny to byla novinka, že tam napadala spousta gólů vždy jen jednomu týmu. Ukázalo se opět, že se nesmíme uspokojit tím, co bylo. Musíme ke každému dalšímu utkání přistoupit s pokorou. Vždyť každý zápas začíná za stavu 0:0," prohlásil Brus na stránkách České florbalové unie.

Neodhaduje si předpovídat další průběh série. "Teď už od zápasů nečekám radši nic. Musíme se soustředit hlavně na sebe a svůj výkon a ne tolik na soupeře a na věci mimo halu. Předpokládám, že to bude od začátku opatrnější," doplnil Brus. "V minulých dvou zápasech to tam vždycky jednomu týmu napadalo a ten druhý už s tím nedokázal nic udělat."

Vítkovičtí mohou být ale spokojeni, že si odvezli z Prahy jednu výhrou a mohou teď útočit na obhajobu titulu doma, i když ne ve své hale Dubina, ale v Porubě. "My jsme si v podstatě splnili to, že jsme chtěli dovézt jednu výhru. A tu facku, kterou jsme dostali, jsme možná potřebovali, může nám pomoct. Teď si sedneme na zem," doplnil Brus.

Opět se dá očekávat bouřlivá atmosféra, loni Vítkovice slavily v Porubě triumf před téměř třemi tisíci diváků. "Pevně doufám, že přijde hodně lidí. Bylo by to super. Snad ten čas lidi neodradí, i když to není zrovna nejlepší," navázal Brus. O oslavách doma opět po roce se nechce zatím moc přemýšlet. "Je to ještě daleko. Jsou to dva zápasy, ve kterých rozhodnou spíš maličkosti," dodal.

Střešovice se potřebují víc namotivovat

Kapitán Střešovic Milan Fridrich připisuje úvodní výsledky menší koncentraci poražených týmů. "Ukázalo se, že jakmile to jeden z týmů jen trochu podcení, tak to druhý vezme do rukou. Myslím, že tohle už se nestane," okomentoval začátek série Fridrich. "Souvisí to s koncentrací. Převaha ani jednoho z týmů nebyla tak výrazná, ale nasazení toho, kdo prohrál, nebylo takové, jaké je potřeba. A pak už se do zápasu těžko dostává, oba celky jsou hodně kvalitní," doplnil Fridrich.

Podle něj se Vítkovicím v druhém utkání nedařila hra s balónkem. "Na jejich půlce jsme je dost nechávali, tam je to jedno. Ale na naší půlce jsme do nich hodně chodili a vyhrávali souboje. Navíc oni jsou mladí a přestávali si věřit a už ani nahrávky jim nešly," vrátil se k poslednímu zápas reprezentační útočník.

Podobné debakly už neočekává. "Musíme se co nejvíc namotivovat. Jít do zápasů s touhou uspět. Teď už se nemáme čím překvapit. Oba ví, odkud soupeř dává góly, a vždycky si nějakou cestu ke gólu najde," doplnil.

Pražané se také těší na atmosféru na stadionu v Porubě. "Fanoušci tam umí udělat dobrou kulisu, umí hráče vyhecovat. Doufejme, že dosavadní výsledky lidi přitáhnou. Všichni říkali, že nejběžnější výsledek bude 5:4, a zatím je to takhle. Nikdo teď neví, kdo je favorit," dodal Fridrich.

Nový šampion si zajistí účast na říjnovém Evropském poháru v Lotyšsku. Vicemistra čeká na konci srpna kvalifikace této soutěže, kterou má Tatran už jako vítěz Poháru ČFbU jistou.

Program florbalového finále
Sobota 10. dubna - 3. zápas:
10.25: 1. SC WOOW Vítkovice - Tatran Střešovice (stav série 1:1, výsledky: 8:1, 1:10; ČT4 Sport).
Neděle 11. dubna - 4. zápas:
15.00: 1. SC WOOW Vítkovice - Tatran Střešovice (ČT4 Sport).

Reklama