Hlavní obsah

Na samotě u lesa florbalisté soutěží v saunování

HELSINKY

Věrni tradici posledních let se čeští florbalisté vyhnuli ruchu velkoměsta a jako své dočasné sídlo zvolili hotel Rantapuisto, asi 15 kilometrů od centra Helsinek na kraji čtvrti Ramsinniemi. Z romantické zasněžené krajiny u lesa a nedaleko mořského zálivu vyrážejí na zteč soupeřů do Hartwall Areny.

Foto: ČFbU

Florbalisté Jan Jelínek s Milanem Tomašíkem hrají Stiga hokej, přihlíží Matěj Jendrišák

Článek

Oproti předchozímu šampionátu v Helsinkách před osmi lety je to pro pamětníky této akce velká změna. „Tehdy jsme bydleli u Olympijského stadiónu, měli dva pokoje po deseti a dokonce nás tam vykradli,“ vzpomíná tehdejší hráč a současný kouč reprezentace Tomáš Trnavský.

Teď si na stísněné prostory rozhodně stěžovat nemůžou. „Když jdeme po chodbě, je to docela dálka, ale aspoň máme nějaký pohyb,“ usmívá se kapitán týmu Milan Fridrich. Reprezentace v rozlehlém areálu obsadila horní patro, realizační tým se ubytoval v přilehlých apartmánech. „Tam máme dost místa na tiskárny, počítače i papírování. A máme vzájemný klid,“ kvituje Trnavský.

Motivace na zdi

S hráči se stejně často setkává při týmových poradách v improvizované klubovně, kde jsou na zdi vylepena motivační hesla: Důraz. Tvrdost. Týmová hra. Blokování střel… „Klukům jsme to nechali vytisknout, aby to měli pořád na očích. Takové turnaje jsou hodně o motivaci, rozhoduje hlava,“ vysvětluje.

Jedinou nevýhodou je tak vzdálenost hotelu od centra města. „Ale ten program je stejně tak nabitý, že to tolik nevadí,“ tvrdí Fridrich. Včera se Češi dočkali volného dne, a tak po dopoledních mediálních aktivitách hráči vyrazili buď do města na nákupy, nebo na sledování dalších zápasů v Hartwall Areně.

Ti druzí vzhledem k další silné vánici, která v úterý jižní Finsko zasáhla, zřejmě udělali lépe… Na stavu dopravy se ale na rozdíl od Česka soustavné sněžení příliš neprojevuje. „Finové se s tím asi umějí srovnat líp, autobusy tu zpoždění nemívají,“ postřehl Fridrich.

Vede Okresní přebor

Uvnitř hotelového areálu je nejčastější zábavou hráčů sledování videa, na němž vede populární seriál Okresní přebor, hraní pokeru či Stiga hokej. A v pondělí došlo i na oblíbenou finskou kratochvíli v podobě sauny. „Poslední kolo jsme trochu vyhecovali, kdo chtěl odejít, musel udělat třicet kliků. Nejdéle zůstali Aljoša s Rypim,“ prozradil Fridrich na spoluhráče Zálesného a Rytycha.

„Vydržel jsem tam asi půl hodiny, ale jinak do ní zas tak často nechodím,“ odmítal gólman David Rytych, že by v rámci svého finského angažmá pravidelně trénoval.

Reklama