Hlavní obsah

Mejdan s klobouky a dlouhá noc. Florbalisté slaví historickou medaili

HELSINKY

Šest let staré stříbro má bratříčka, čeští florbalisté podruhé v historii vybojovali světovou medaili. Debakly proti outsiderům, trápení s Estonci a Nory, krátká naděje v semifinále proti Finům a pak famózně zvládnutá bitva o bronz. Tým trenéra Trnavského zažil v Helsinkách týden nabitý mixem všemožných emocí.

Foto: ČFbU

Radost českých florbalistů po výhře v duelu o bronz nad Švýcarskem.

Článek

Ty nejkrásnější přišly na samém konci. Více než stovka fanoušků v hledišti Hartwall Areny nadšeně hopsala, hráči na střídačce se objímali, ti na hřišti sledovali na kostce odpočítávání do závěrečného hvizdu. Po něm začalo nahánění brankáře Rytycha, jednoho z hrdinů zápasu o bronz.

Trenér českých florbalistů Tomáš Trnavský nedával na sobě radost z medaile příliš znát.foto: ČFbU

Snad jen kouč Tomáš Trnavský na sobě radost dával znát velmi zlehka. „Prožívám to, ale myslím, že trenér by se měl chovat trochu klidněji než hráč,“ usmíval se Trnavský, jenž ještě před dvěma lety byl na šampionátu v pozici hráče. „Cesta k bronzu byla trnitá, ale my to dokázali. Kluci dali do posledních dvou zápasů všechno a předvedli, že ten florbal hrát umí,“ hřálo Trnavského.

Kouzelná medaile

Hráči zatím jásali v kabině, pak se ještě jednou vrátili do haly poděkovat hlasitým fanouškům. Start oslav odložili až po finále, vrchol šampionátu chtěli vidět na vlastní oči. „A pak to bude velký. Ta medaile je kouzelná, tak si to určitě užijeme,“ plánoval obránce Milan Garčar.

Český florbalista Tomáš Sladký si užívá zisk bronzové medaile na MS ve Finsku.foto: ČFbU

Na první pohled by mohly oslavy připomínat dýchánek anglických gentlemanů, čeští reprezentanti totiž během šampionátu posbírali množství klobouků udělovaných za nastřílený hattrick a pro nejlepší hráče utkání.

Ten úplně poslední získal Tomáš Chrápek, jeho dva góly položily základ k výhře nad Švýcary 9:3. „Asi ho dám přítelkyni,“ kvitoval s úsměvem originální dárek. Tomáš Sladký má klobouků hned několik. „Ale asi si je brát nebudu. Jsme jeden tým a nemají ho všichni, afterparty si dokážu užít i bez nich,“ ujišťoval.

"Švýcaři" si přivstanou

I přes nabitý program závěru šampionátu nikdo z hráčů nepochyboval, že by na oslavy nezbyly síly. „Dnešek bude hooodně dlouhej,“ tušil Martin Richter. Ani o tahouna oslav nebude nouze. „Pár expertů tam máme, když tak v klidu zaimprovizujeme,“ plánoval kapitán bronzového týmu Milan Fridrich.

Jen hráči působící ve Švýcarsku se budou muset při závěrečném mejdanu krotit. „Nám totiž letí letadlo už v 6:45 ráno,“ vysvětloval trenér Trnavský, jenž sám působí ve švýcarském Grünenmattu. „Navíc už příští týden máme ligu a budu muset co nejdřív do práce. Ale teď bude obrovská party, na ní to nějak vymyslím,“ smál se Chrápek.

Reklama