Hlavní obsah

Florbal otevírá novou éru. Mistra určí jediný duel

PRAHA

Florbalová revoluce je tady! Devatenáctý ročník florbalové extraligy, který odstartuje v sobotu třemi zápasy, se zapíše do historie jako první, v němž se o králích (a zároveň i královnách) rozhodovalo v jediném finálovém duelu. Zavedení superfinále vyvolalo bouřlivou bipolární odezvu, už nic se ale nezmění na tom, že revoluční den má datum 21. dubna 2012.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mistrovská radost s pořadovým číslem 14. Florbalisté Tatranu Střešovice slaví finálový triumf nad FBC Ostrava.

Článek

Vedení českého florbalu se inspirovalo v elitní švédské soutěži, kde se o titul v jediném zápase hraje již deset let. Formát finále rozdělil florbalovou veřejnost na dva tábory, výkonný výbor florbalové unie (ČFbU) ale návrh posvětil. První ročník superfinále se bude hrát velké hokejové hale v Praze – ve hře je O2 arena nebo hala Sparty v Holešovicích, která tradičně hostí finále Czech Open – a unijní vedení by rádo v ochozech napočítalo nejméně sedm tisíc diváků.

Ukáže se, jakou cestou jsme se vydali,“ říká před startem nového extraligového ročníku, který superfinále završí, prezident ČFbU Filip Šuman. „Florbal potřebuje nový impulz, musí se nějak předvést a získat pozornost, která jinak patří jiným sportům. Hráči a trenéři to berou jinak, ale už se prokázalo, že diváci chodí, jen když je možnost, že se rozhodne,“ podporuje myšlenku superfinále šéf mistrovského Tatranu Střešovice Martin Vaculík. „Je to nešťastné. Ten model se používá jen ve Švédsku, kde má florbal větší tradici. Ani ve Finsku tak nehrajeme. České týmy přijdou o možnost zahrát si víc špičkových zápasů, kterých je v sezóně málo,“ tvrdí jeden z odpůrců nového systému, útočník finského Kovee Tomáš Sladký.

Se zavedením superfinále přichází také úprava formátu úvodních kol play-off, čtvrtfinále a semifinále se bude hrát nově na čtyři vítězné zápasy. Základní část extraligy vyvrcholí 4. března příštího roku, 10. března pak odstartují čtvrtfinálové série. Semifinálové duely se začnou hrát 31. března a případné sedmé duely určí finalisty týden před samotným finálovým dnem.

Tatran bude útočit na patnáctý titul

Poslední mistrovský titul ve „staré éře“ florbalu vybojovali hráči Tatranu v nezapomenutelné sérii s Ostravou, která v rozhodujícím pátém duelu prohospodařila pětigólový náskok a nechala si historicky první extraligový primát utéct mezi prsty. Střešovice naopak potvrdily pozici nejúspěšnějšího florbalového týmu, který zažil mistrovské oslavy již počtrnácté.

Právě Tatran patří znovu k největším favoritům nejvyšší soutěže a o rozšíření své mistrovské bilance bude usilovat opět se zkušeným brankářem Tomášem Kafkou, který se vrátil po ročním angažmá ve Švédsku. Podle bookmakerů je druhým největším favoritem na účast v superfinále druhý nejúspěšnější celek extraligy celek z Vítkovic, který loni překvapivě podlehl v semifinále Ostravě. Poraženému finalistovi se naopak před startem sezóny příliš nevěří. „Soupeři si na nás budou dávat velký pozor, budeme rádi, když postoupíme do play-off,“ říká opatrně kouč Martin Smeták.

Reklama

Související témata: