Hlavní obsah

Jméno Cepek se vrátilo na mistrovství světa. Díky manželce legendy

ST. GALLEN

Vloni jeden z nejlepších florbalistů české historie Radim Cepek po sporech s trenérem Trnavským ukončil reprezentační kariéru, nyní je ale v sestavě českého týmu jméno Cepek znovu. Rozmyslel si snad šestatřicetiletý útočník svůj odchod? Kdepak, na svém premiérovém světovém šampionátu hraje jeho manželka Magdalena Cepek Žižková.

Foto: ČFbU

Česká florbalistka Magdalena Cepek Žižková

Článek

Pro pátého nejlepšího florbalistu světa roku 2010 byl loňský listopad hodně náročný. Když se neobjevil v nominaci pro šampionát v Helsinkách s odůvodněním, že má špatný vliv na mužstvo, bohatou kariéru v reprezentaci ukončil.

„Byla jsem z toho dost smutná, Radim byl ještě ve Švýcarsku, já už se vrátila do Česka a přes telefon se mu pomáhalo těžko,“ vzpomíná obránkyně Herbadentu. „Nakonec jsem se sebrala, vykašlala se na jeden zápas a přijela za ním, aby na to nebyl sám,“ vzpomíná.

Šampionát si užívá

Sedmadvacetiletá manželka na něj v českém dresu teď plynule navazuje. „Ale tak to nechci brát, pak by se to spíš odráželo negativně,“ obává se obránkyně. Cepek vloni doplatil na to, že si své názory nenechává pro sebe a neschovává se za fráze.

V tom si jsou oba manželé částečně podobní. „Kolikrát bych něco chtěla říct, ale třeba tady nejsem v pozici, abych si to mohla dovolit. Radim byl jedním z lídrů, tak na to měl právo, já si užívám, že jsem tady,“ srovnává.

Radim mým trenérem? Radši ne

Radim Cepek má s ženským florbalem zkušenosti v roli trenéra, na jaře dokonce zaskočil u reprezentace za Karol Šatalíkovou, které se v té době narodila dcera. „Protekce? Lidé, co znám si to nemyslí, a pokud to tak berou ti, co neznám, tak mě to nezajímá,“ říká florbalistka.

Sama si manžela jako svého trenéra příliš představit nedokáže. „Já jsem hrozně tvrdohlavá, a protože Radim je můj muž, dovolila bych si na něj víc, než na jiné. Na hřišti bychom to nedali znát, ale pak bychom se asi docela hádali. Je bezesporu výborným trenérem, ale radši bych do toho asi nešla,“ usmívá se Cepek Žižková.

Dočkala se gólu

Hodnocení svých výkonů se však doma stejně nevyhne. „Radim není přehnaně kritický, spíš to řešíme, a když už, tak řekne nějakou konstruktivní kritiku,“ tvrdí. „Je výhodou, že holky trénoval i v Tatranu a ví, jak k nám přistupovat. Ale spíš se bavíme o jeho florbalu, než o mém,“ ujišťuje.

Její muž je historicky nejproduktivnějším českým reprezentantem, Magdalena si ve čtvrtfinále proti Dánkám připsala první gól v 18 startech. „Určitě se mi ulevilo, mám velkou radost,“ hlásila, zatímco kapitánka Kotíková pro ni schovala míček na památku.

Stihli jen kafe

Cepek Žižková byla poslední českou hráčkou v poli, která čekala na reprezentační gól. „Tak mi Radim říkal, že bych mohla být jako Mára Dvořák,“ usmívá se. Dvořák při historickém českém úspěchu v roce 2004 poslal reprezentaci do finále svým prvním gólem v českém dresu. „Ale určitě se nezlobím, že ten můj padl už ve čtvrtfinále,“ smála se.

Manžel však její premiérovou trefu na vlastní oči neviděl. „Byl tu ve čtvrtek, tak jsme zašli na kafe, ale už musel zpátky, hraje s Chodovem zápas,“ vysvětlovala.

Návrat do Švýcarska

Svůj premiérový šampionát Cepek Žižková absolvuje symbolicky právě ve Švýcarsku, kde strávila pět let, do loňského roku zde hrál i její manžel. „Teď sem jezdíme za kamarády tak jednou za dva tři měsíce,“ vypráví.

Do Česka se vloni vracela hlavně kvůli práci. „Máma je zubařka, má stomatologické centrum a potřebovala někoho, kdo by to vedl v pozici manažera,“ říká. Přesto jí zbývá čas na florbal. „Máma je jeho velký fanouškem, tak mi ustoupila a pracuju na 80 procent. Nemám fixní dobu, takže si to můžu vždy napracovat,“ kvituje.

Sama má zářivě bělostné zuby a klientela rodinného podniku se rozrostla o florbalisty. „Byli u nás Mája Kotíková, Denisa Billá a asi tři spoluhráči od Radima,“ vypočítává.

Reklama