Hlavní obsah

Florbalistky se mezi elitu svezly s muži. Teď se jim dokázaly vyrovnat

PRAHA

Pozvolný, ale nezpochybnitelný je vzestup českého ženského florbalu ve světové konkurenci. Před osmi i šesti lety se hráčky s vypjetím všech sil udržely mezi elitou, v roce 2007 už klepaly na dveře semifinále, po čtvrtém místě z minulého MS už o víkendu v St. Gallenu pózovaly s bronzovými medailemi na krku. Tak jako vloni jejich mužští kolegové.

Foto: ČFbU

České florbalistky oslavují zisk bronzových medailí na MS ve Švýcarsku.

Článek

Co nastartovalo českou jízdu vzhůru? Kromě nárůstu členské základny výrazně zvýšilo konkurenceschopnost reprezentace zařazení do projektu Euro Floorball Tour (EFT). Před pěti lety vznikal tento seriál proto, aby se častěji potkávaly čtyři florbalově nejsilnější země světa.

V ženách mezi ně ale Česko tehdy zdaleka nepatřilo, na šampionátech končilo sedmé. Hokejovou analogií jakoby místo české reprezentace hrál na turnajích Euro Hockey Tour sedmý nejlepší celek Evropy, jímž je podle světového žebříčku Norsko.

Jak se to tehdy českým funkcionářům povedlo? „Základem bylo, že se EFT zakládalo v obou kategoriích. Kluci už tehdy do té čtyřky patřili a díky tomu se tam dostaly i ženy, i když ty ostatní tři týmy byly o dost dál,“ vzpomíná prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Úspěch pomůže propagaci

Pravidelná konfrontace s elitou sice přinášela vesměs jen porážky, ale zbytku florbalového světa se Češky začaly brzy vzdalovat. „To jsou naprosto nenahraditelné zkušenosti, když se člověk podívá, kolik zápasů jsme třeba se Švédkami za poslední tři roky odehráli,“ říká Šuman. „Stále je ta trojka dál, ale když pomůže štěstí, můžou holky zvítězit jako teď proti Švýcarkám,“ připomíná zápas o bronz.

Český tým teď čeká těžký úkol, za dva roky trend potvrdit v domácím prostředí v zatím neupřesněných městech. „V propagaci šampionátu nám ten úspěch pomůže, bude jednodušší spolupráce se státem i městy, když uvidí, že medaile je reálná,“ tvrdí florbalový šéf.

Porazit, ne porážet

Švédky, ani Finky dosud český tým neporazil, proti Švýcarkám se triumfu dočkal potřetí v historii a po sedmi letech. „Švédky jsou pořád úplně jinde a i ostatní dva celky jsou o velký krok dál členskou základnou i dřívějším startem s florbalem. Pořád je budeme dohánět. Můžeme je porazit, ale porážet zatím ne,“ brzdí euforii jedna z reprezentačních trenérek Karol Šatalíková.

Kdy dojde i na variantu „porážet“? „Musí se pracovat v klubech od malička, chybí kondice, oproti Finkám i hra tělem,“ doplňuje ji kolegyně Markéta Šteglová.

Reklama