Hlavní obsah

Snil o zlatu, ale zažívá trpký konec. Chyběla nám pokora, uznal kouč florbalistů Trnavský

CURYCH

Snil o zlaté rozlučce, věřil v alespoň medailový konec svého posledního šampionátu v roli trenéra reprezentace. Jenže jeho tým v Curychu selhal. Mimo elitní čtyřku je florbalová reprezentace po dvanácti letech, už teď je jasné, že šampionát svěřencům Tomáš Trnavského nevyšel, byť pro ně ještě neskončil.

Foto: ČFbU

Trenér Tomáš Trnavský (stojí vpravo) u české florbalové reprezentace končí.

Článek

Po čtvrtfinálové porážce s Finy 1:4 se českou kabinou rozhostilo ticho. Tak brzký konec medailových nadějí čekal málokdo. Nezvládnuté utkání s Lotyši ve skupině odsoudilo Trnavského tým k pokusu o malý zázrak, kterým by skalp vítězů dvou posledních šampionátů byl.

Chyběl střelecký klid

„S výkonem, jakým jsme předvedli proti Finům, bychom Lotyše smetli 10:6 a byl by klid,“ uvědomoval si trenér. Do původně hladké cesty do semifinále se ale postavil balvan v podobě Finů, s nimiž Češi v historii vyhráli jen dvakrát.

A při bídné střelecké potenci nebylo mnoho šancí tento balvan odstranit. Vždyť Češi za posledních pět třetin dali pouhý jeden gól. „Chyběl klid. Dvě třetiny jsme s Lotyši byli laxní v zakončení, šest tutovek do prázdné brány jsme neproměnili, to se podepíše na každém. A souboj s Finy s nožem na krku, že nebudeme hrát o medaili, je svazující a na klidu nepřidá,“ hledal Trnavský vysvětlení.

Nedokázal hráče namotivovat

Vyhlašované smělé cíle se tak střetly s krutou realitou, jíž souboje o 5. až 8. místo pro český florbal bezesporu jsou. „Pokora vůči slabším soupeřům přes veškerá upozornění chyběla,“ uznal trenér.

„Nedokázali jsme hráče namotivovat a ještě víc je upozornit, že Lotyši jsou soupeř, který je v tom jednom zápase konkurenceschopný,“ uznal.

Trnavský před dvěma lety dovedl český tým v Helsinkách k bronzu, na který ale nenavázal. „Je to trpký konec, takhle si člověk svůj konec u reprezentace nepředstavuje. Teď se musíme uhrát aspoň to páté místo,“ hlásí před pátečním soubojem o 5. až 8. příčku s Nory (od 16.30).

Reklama