Hlavní obsah

Další přestřelka? Máme lepší tým než Švýcaři, věří florbalisté před bitvou o triumf ve skupině

Göteborg

Historická statistika není pro české florbalisty úplně přívětivá, přesto svěřenci Radima Cepka nemají před pondělním duelem se Švýcarskem (od 16 hodin na ČT Sport) důvod k pesimismu. Tým, který má na povel triumvirát finských koučů, totiž Češi v poslední době umějí porážet.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Čeští florbalisté budou proti Švýcarům spoléhat i na střelce Jiřího Curneyho (vpravo při zápase proti Norsku).

Článek

Ve skupině mistrovství světa se Česko se Švýcarskem potkalo naposledy před dvanácti lety, v Göteborgu oba špičkové týmy proti sobě svedl nový atraktivnější model šampionátu.

Můžou se vyhnout Švédům

Vítěz zápasu si zajistí nejen přímý postup do čtvrtfinále, ale téměř jistě i vítězství ve skupině, což by znamenalo výhodnější pozici i pro případné semifinále. A hrát v něm proti Finům se při současném rozložení sil zdá být o poznání schůdnější než čelit švédské florbalové mašině.

Ale takové úvahy teď české florbalisty netrápí, po volném dni se chystají na Švýcary, které v posledních čtyřech zápasech zdolali.

„Švýcaři budou hrát víc na balónku, což nám může pomoct, že budeme hrát do brejků. Nedivil bych se, kdyby skóre bylo podobné, snad opět v náš prospěch,“ nevylučuje brankářská jednička Tomáš Kafka podobný průběh jako v prvním českém zápase na šampionátu proti Norům (7:6).

Naposledy bojovali o bronz

Po posledním vzájemném setkání obou celků na mistrovství světa slavili Češi bronzové medaile v Helsinkách 2010. A vítězně zvládli i poslední čtyři zápasy se Švýcary. „Ale oni se dobře připraví, na Euro Floorball Tour nepředvedli všechno, co umí,“ varuje Kafka.

„V posledním zápase v Hämeenlinně úplně rozhodili jednotlivé lajny, bylo to zase takové kouzlení trenéra Petteriho Nykkyho. Teď nás čeká úplně jiné Švýcarsko než před měsícem,“ upozorňuje další zkušený reprezentant Tomáš Sladký.

Přesto je psychická výhoda na straně Čechů. „Ta statistika je z krátkodobého hlediska lepší pro nás a myslím, že kvalitativně lepší tým už máme,“ věří benjamínek reprezentace Patrik Dóža. „Teď už záleží jen na nás, jak k zápasu přistoupíme a jaký výkon podáme,“ dodává autor dvou gólů do norské sítě.

Reklama

Související témata: