Hlavní obsah

ČR - Švédsko 1:9Čeští florbalisté začali na brněnském turnaji debaklem. Prohrál i tým žen ve Finsku

Brno/Tampere
Aktualizováno

Čeští florbalisté vstoupili do turnaje Euro Floorball Tour v Brně vysokou porážkou se Švédskem 1:9. V dresu úřadujících mistrů světa se zaskvěl hattrickem Johannes Larsson. Další zápas čeká svěřence trenéra Radima Cepka v sobotu v 19:00 proti Finsku. Při ženském turnaji v Tampere podlehly české hráčky domácím 0:3.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Český florbalista Martin Tokoš (v bílém) na ilustračním snímku.

Článek

Švédové poprvé udeřili ve čtvrté minutě a trefili se v ní hned dvakrát. Skóre otevřel po přečíslení Enström a hned za 17 vteřin překonal gólmana Součka zblízka také nekrytý Kanebjörk. Ve 12. minutě snížil Tokoš a Češi se před 1543 diváky po šancích Curneyho ani Sladkého vyrovnání nedočkali.

V druhém dějství favorit definitivně rozhodl, když se prosadil dvakrát Larsson a jednou Nordgren s Kimem Nilssonem. "Plán bylo hrát pořád stejně dobře do útoku. Měli jsme ale problém po šestém gólu, kdy jsme asi ani sami moc nevěřili, že s tím zápasem ještě půjde něco udělat," řekl útočník Matěj Jendrišák oficiálním stránkám Českého florbalu.

V 52. minutě dovršil hattrick ve vlastním oslabení Larsson a debakl potvrdili Galante Carlström se Svahnem, který také skóroval při přesilovce českého týmu. "Šancí jsme měli dost, takže pokud je nebudeme proměňovat, tak na téhle úrovni tomu budou odpovídat i výsledky. Budeme si muset také lépe pokrývat střed hřiště," dodal Jendrišák, který je v dresu Linköpingu osmý v produktivitě švédské ligy.

Góly padaly až ve třetí třetině

České florbalistky všechny branky od Finek inkasovaly ve třetí třetině. Dvakrát se za vítězky trefila Marianne Hannonenová. Další zápas čeká tým trenéra Miroslava Janovského v dějišti prosincového mistrovství světa v sobotu od 15:00 proti Švédsku.

Bezbrankový stav v úvodních dvou dějstvích neprolomily oba týmy ani v přesilovkách a jako první se trefila až v 47. minutě Ella Alankoová, která překonala gólmanku Lenku Kubíčkovou z trestného střílení.

Zatímco Češky nenašly recept na brankářku Lauru Loisaovou, Finky skórovaly ještě dvakrát. V 55. minutě pojistila náskok Hannonenová, která ještě 26 sekund před koncem při power play zamířila do prázdné branky.

"Myslím si, že jsme hrály opravdu dobře do obrany, ale v útoku jsme byly dneska úplně marné. Zvrat přišel ve třetí třetině po nájezdu. Ale podle mě, kdyby předtím míček Denisa Ratajová z brány nevytáhla, stejně by to gól byl," řekl obránkyně Denisa Billá oficiálním stránkám Českého florbalu.

Podle ní Finky vedení nastartovalo. "Jim stačí si čuchnout k tomu, že daly gól, to do nich vlije krev. My jsme dnes byly v útoku impotentní. Finky z velké části hrály to, co předváděly dříve na EFT, ale jak je znám osobně, rozhodně neukázaly všechno, co mají na mistrovství světa připravené," dodala Billá.

Turnaj Euro Floorball Tour mužů v Brně:
ČR - Švédsko 1:9 (1:2, 0:4, 0:3)
Branky a nahrávky: 12. Tokoš (Sladký) - 4. Enström (Rudd), 4. Kanebjörk (Eriksson), 22. Larsson (Eriksson), 27. Nordgren (Enström), 33. K. Nillson, 39. Larsson (Gustafsson), 52. Larsson (Kanebjörk), 58. Galante Carlström (K. Nilsson), 60. Svahn (Samuelsson). Rozhodčí: Fordell, Vuola (oba Fin.). Vyloučení: 1:4. Bez využití. V oslabení: 0:2. Diváci: 1543.
Finsko - Švýcarsko 3:6 (2:2, 0:3, 1:1)
Junioři:
ČR - Švédsko 5:4 po sam. nájezdech (2:2, 1:2, 1:0 - 0:0)
Turnaj Euro Floorball Tour žen v Tampere:
Finsko - ČR 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 47. Ella Alankoová z trestného střílení, 55. Hannonenová (Kauppilaová), 60. Hannonenová (Rantalaová). Rozhodčí: Edinová, Nilssonová (obě Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 370.
Švédsko - Švýcarsko 12:2 (6:2, 2:0, 4:0)
Juniorky:
ČR - Finsko 6:5 po sam. nájezdech (2:2, 1:2, 2:1 - 0:0)

Reklama