Hlavní obsah

Florbalisté podlehli atmosféře, těžce vydobyté vedení neudrželi

PRAHA

Přes třináct tisíc diváků hnalo české florbalisty za bronzovou medailí z domácího mistrovství světa, osmapadesát sekund před koncem prodloužení ale zavládlo v pražské O2 Areně hrobové ticho. Útočník Simon Stucki právě vstřelil rozhodující gól a Švýcaři odsoudili český tým ke čtvrtému místu. Jako před dvěma lety ve Stockholmu a v roce 2002 ve Finsku.

Článek

Zatímco radujícím se Švýcarům věšeli organizátoři na krk bronzové medaile, v českých tvářích se zračilo nejhlubší zklamání. Tým kouče Skružného chtěl tolik vydolovat medaili i jako odměnu pro skvělé publikum. „Byl to zápas o maličkostech, udělali jsme o chybičku více. Věřili jsme, věděli jsme, že šance máme, jen se nedařilo je proměnit,“ litoval obránce Aleš Jakůbek, který dekorování švýcarských borců proležel na ploše s obličejem v dlaních.

Češi dokázali svého soupeře přestřílet 33:25, švýcarský náskok ale smazali až v závěru utkání. A když konečně po trefě Vojtěcha Skalíka poprvé vedli, během 22 sekund o jednobrankový náskok přišli. „Strašně jsme se na gól natrápili. Trvalo dlouho, než jsme smazali manko a dostali se do vedení. Jenže jsme vzápětí dostali další gól. Prodloužení jsme se snažili dovést do nájezdů, bohužel to tam padlo,“ mrzelo Skalíka.

Paralelu s prohrou na posledním šampionátu hráči nehledali. „Byl to úplně jiný zápas než ve Stockholmu. Hráli jsme úplně jinak. Obrovsky nám pomáhali diváci,“ poděkoval obecenstvu v O2 Areně Jakůbek. „Letos jsme měli určitě silnější tým, byla tady skvělá parta. Je to velká škoda, především diváci by si medaili zasloužili, byli ohromní,“ přidal se Skalík.

Zkroušený trenér Skružný dorazil mezi novináře až poté, co hráčům v šatně poděkoval. „V kabině porážku obrečeli, mohou být ale být hrdí na to, jak se prezentovali. Nejen na hřišti, ale i mimo něj.  Řekl jsem jim, že to byl pro mě byl - bez ohledu na výsledek - určitě nejlepší šampionát, který jsme kde odehráli,“ uvedl kouč české reprezentace.

A jen hořce zalitoval, že florbalisté nedokázali udržet emoce. "Povedlo se neuvěřitelně zápas otočit. Pak ale zřejmě zafungovala negativně jinak skvělá atmosféra, kdekoliv jinde bychom výsledek udrželi a Švýcaři by závěr psychicky nezvládli. Jenže kluci chtěli hrát, chtěli odměnit diváky dalším gólem. Místo toho jsme ale inkasovali. Za chyby se platí," doplnil Skružný.

Reklama

Související témata: