Hlavní obsah

Volejbalistky USA porazily Kubu a ve finále OH je čeká Brazílie

PEKING

Americké volejbalistky prošly poprvé od roku 1984 do olympijského finále. Ve čtvrtečním semifinálovém utkání v Pekingu porazily hladce ve třech setech Kubu, která ale stále může alespoň obhájit aténský bronz. Celek USA se v sobotu utká o své první zlato z vrcholného světového turnaje s favorizovanou Brazílií, jež zdolala bez ztráty setu domácí Čínu a do finále postoupila poprvé v historii.

Článek

Americký výběr, který jako hlavní trenérka vede bývalá čínská volejbalová hvězda Lang Pching, přitom v základní skupině olympijského turnaje s Kubou stejným poměrem setů prohrál. Ve čtvrtek však hráčky USA odehrály úplně jiný zápas a v šesti dosavadních duelech v Pekingu neporažené, ale tentokrát nezvykle často chybující protivnice jednoznačně předčily. Utkání trvalo pouze hodinu a sedm minut.

Nejlepší útočnicí prvního semifinálového zápasu byla dvoumetrová Američanka Tayyiba Haneefová-Parková, která svému týmu zajistila 12 bodů.

Brazilky naplnily roli největších favoritek i ve čtvrtečním semifinále a ani v sedmém utkání v Pekingu neztratily set. Jihoameričanky k tomu měly nejblíže v první sadě, v jejímž závěru čelily dvěma setbolům a vyhrály ji až 27:25. Následující sety Brazilky získaly 25:22 a 25:14 a ukončily čínský sen o obhajobě zlata z Atén.

VOLEJBAL:
Ženy - semifinále:
USA - Kuba 3:0 (20, 16, 17), Brazílie - Čína 3:0 (25, 22, 14).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.