Hlavní obsah

Šonka zkompletoval zlatý hattrick a vede sérii Air Race

Wiener Neustadt/Praha
Aktualizováno

Akrobatický pilot Martin Šonka vyhrál ve Wiener Neustadtu třetí závod Red Bull Air Race v řadě a je novým lídrem leteckého seriálu. Před závěrečnými dvěma závody v USA má náskok šesti bodů a může se stát poprvé mistrem světa. Petr Kopfstein dnes skončil pátý a dosáhl nejlepšího výsledku v sezóně.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka v lázni šampaňského na oslavu zlatého hattricku...

Článek

Loni Šonka bojoval do poslední chvíle o titul, ale v Indianapolis vedení v seriálu neudržel a prohrál o čtyři body s Japoncem Jošihidem Murojou. Letošní sezónu začal čtyřicetiletý český letec mizerně, neboť byl dvakrát diskvalifikován za technický problém. Pak si však v Čibě připsal třetí místo a následně v Budapešti, Kazani i nyní v Rakousku zvítězil. Zlatý hattrick zkompletoval jako první pilot v historii šampionátu.

"Neskutečný výsledek, mám ohromnou radost. Přijelo sem spoustu českých fanoušků, naše vlajky vlály všude. Těžko se teď popisuje, co to pro nás znamená, skoro jako domácí závod," líčí dojatě Šonka. "Po kvalifikaci jsme nebyli úplně spokojení, ač jsme skončili třetí. Týmy vepředu byly o dost rychlejší. V neděli znovu vše zaklaplo, v každém letu jsme zrychlovali, až se ve finále povedl úplně nejlepší. Díky práci celého týmu, který tvrdě pracoval," dodává.

Ve hře je ještě třicet bodů

Ve Final Four Šonka zvítězil o 36 setin sekundy před Murojou, třetí místo obsadil Australan Matt Hall. Šonkův konkurent Michael Goulian z USA nepostoupil z prvního kola a přenechal vedení českému pilotovi.

V čele Air Race má Šonka šest bodů k dobru na Halla, třetí Goulian ztrácí další tři body. Příští závod bude 7. října v Indianapolis a seriál vyvrcholí 18. listopadu v Texasu.

"Ve hře je ještě třicet bodů, což je stále hodně. Po loňské sezóně vím, že v air race se může stát cokoliv a nikdy nemáte nic jistého až do posledního letu," připomíná hořkou pilulku z předchozí sezóny. "Nejdříve nás čeká závod v Indianapolis a následně v Dallasu, budou to náročné závody a musíme se na ně dobře připravit. Všichni viděli, že rozdíly byly minimální, rozhodovaly setiny, každý na první pohled nepříliš důležitý detail může být rozhodující. Takže výhru asi s týmem oslavíme, je to velká věc a až si krátce odpočineme, vrátíme se zase k tvrdé práci," plánuje Šonka.

Kopfstein prolomil černou sérii

Nadmíru spokojený je také druhý Čech. "Pátého místa si cením skoro jako vítězství," komentuje Petr Kopfstein. Karlovarský pilot konečně prolomil černou sérii a postoupil do semifinále, ve kterém podlehl v bratrovražedné bitvě pozdějšímu vítězi.

"Po všech dosavadních devátých místech je výsledek ve Vídeňském Novém Městě velký posun," pochvaluje si. Díky zisku šesti bodů mu nyní v celkovém hodnocení šampionátu patří desáté místo. Má stejně bodů jako devátý Juan Velarde a na osmého Matthiase Dolderera ztrácí pouhý bod.

Právě německý závodník se mu v Rakousku postavil do cesty jako první. Kopfsteinovi se vůbec nepovedla kvalifikace, obsadil předposlední místo a naopak Dolderer se v ní umístil druhý. "Věděli jsme, že když Matthiase dosteneme pod tlak, tak riskuje a chybuje. To se povedlo, i když jsme neměli nijak zvlášť rychlý čas," říká Kopfstein.

V Round of 8 se postavil proti Šonkovi. A i když se mu podařilo zrychlit skoro o vteřinu, brána finále mu zůstala uzavřená. "Na příští závod se budeme snažit připravit ještě líp, abychom po posledním závodě sezóny skončili v první polovině," slibuje Kopfstein.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články