Hlavní obsah

Zlato! Sáblíková triumfovala na trojce

Inzell
Aktualizováno

Supervýkon! Martina Sáblíková strojovým tempem udolala celé pole soupeřek na 3000 m na MS v Inzellu. Za čas 3:58,911 získala osmnáctý titul světové šampionky. A to ji v sobotu na oblíbené dráze čeká ještě pětka, v níž je teoreticky ještě silnější.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Martina Sáblíková na trojce pokořila v Inzellu všechny konkurentky a mohla si vychutnávat radost.

Článek
Fotogalerie

Trojnásobná olympijská vítězka Sáblíková startovala v poslední desáté rozjížďce a i na horším ledu porazila do té doby vedoucí Nizozemku Antoinette de Jongovou o rovnou půlsekundu, třetí Natalja Voroninová z Ruska měla už více než sekundový odstup.

Oba sprinterské týmové závody dnes ovládli Nizozemci, trojku pak rozjely skvěle další zástupkyně ze země tulipánů. Ireen Wüstová dosáhla na výkon - 4:01,450. Vzápětí ji překonaly krajanky Carlijn Achtereekteová traťovým rekordem (4:00,476) a pak i De Jongová časem 3:59,411. Na druhé místo se vklíníla Ruska Natalija Voroninová (3:59,992), ale poslední slovo a další vylepšování traťového maxima patřilo jednatřicetileté Češce.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Zlato! Martina Sáblíková na trojce pokořila v Inzellu všechny konkurentky.

V minulých sezonách ji brzdily zdravotní potíže, i v téhle nezačala nejlépe, ale její forma gradovala.

Před týdnem na Světovém poháru v Hamaru si svěřenkyně trenéra Petra Nováka právě na trojce připsala první vítězství v tomto ročníku seriálu a dnes ho zopakovala v ještě silnější konkurenci.

Věděla, že potřebuje k úspěchu zajet čas pod čtyři minuty. "To se pak jede těžko, protože jsou to strašně kvalitní časy. Na druhou stranu v tréninku jsem jezdila tak, že jsem věřila, že tu hranic můžu jet. Jasně, bála jsem se, jestli vůbec budu medaili mít, ale na druhou stranu jsem si věřila. A na ledě jsem měla super náladu," líčila s úsměvem Sáblíková pro ČTK.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Martina Sáblíková na cestě pro zlato ze závodu na 3000 m.

Začala tradičně volněji, v úvodu zaostávala zejména za Voroninovou, v závěru ale udržela tempo a posunula se vpřed. "Od Petra (Nováka - trenéra) jsem slyšela, že jedu kola za 31,0, 31,1, 31,1, tak jsem si v hlavě spočítala, že by to mohlo být pod čtyři a hned se mi jelo lépe," řekla.

Rodačka z Nového Města na Moravě se vyrovnala i se změnami v rozlosování. Nejprve se odhlásila ze závodu Němka Claudia Pechsteinová a poté i Ida Njatunová z Norska. Chvilku to vypadalo, že spolu pojedou v rozjížďce nizozemské medailové aspirantky Ireen Wüstová a Carlijn Achtereekteová.

"Změny mi chodí přímo na telefon. Když mi píplo, že holky z Nizozemska jedou společně, tak jsem hned volala Petrovi, jestli si dělají srandu. Ale za půl hodiny přišla další změna," uvedla. Nakonec mohla být ráda, že žádná z favoritek se nemohla spolehnout na pomoc soupeřky a závod si každá odjela sama.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nizozemka Antoinette de Jongová po trojce na MS v Inzellu. Nakonec byla druhá.

Na trojce získala už pátý světový titul, první brala už v roce 2007 v Salt Lake City, předešlý v roce 2016 v Kolomně, na předchozím MS v Koreji v roce 2017 na 3000 metrů druhá. Dnes v této disciplíně vyrovnala rekordní bilanci legendární Němky Gundy Niemannové-Stirnemannové.

Celkově čtrnáctým titulem z MS na jednotlivých tratích si upevnila první místo v historických tabulkách. Osmnáctou zlatou medailí ze světových šampionátů se vyrovnala své věčné rivalce Wüstové.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Trio nejlepších po trojce v Inzellu: uprostřed zlatá Martina Sablíková, vlevo stříbrná Nizozemka Antoinette de Jongová, vpravo bronzová Ruska Natalja Voroninová.

Devatenáctá pro ni bude ve hře v sobotu. Trojnásobná nejlepší sportovkyně České republiky na své parádní trati vítězí na MS už od roku 2007, naposledy na pětce triumfovala v roce 2017 v Kangnungu a může na ní získat už jubilejní desátý triumf.

V závodě mužů na 5000 m skončila vítězná série hvězdného Nizozemce Svena Kramera, jenž na této trati od roku 2007 zvítězil na všech osmi šampionátech, kterých se zúčastnil. Čtyřnásobný olympijský šampion dnes skončil třetí za krajanem Patrickem Roestem a vítězným Norem Sverrem Lundem Pedersenem, jenž se stal poprvé v kariéře mistrem světa v osobním maximu a rekordu dráhy 6:07,167.

Po Američanovi Chadu Hedrickovi je Lunde Pedersen teprve druhým rychlobruslařem z jiné země než Nizozemska, jenž na MS tuto druhou nejdelší mužskou trať ovládl.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Inzellu (Německo):
Muži:
Sprint družstev:
1. Nizozemsko 1:19,053
2. Korea 1:20,004
3. Rusko 1:20,102
5000 m:
1. Lunde Pedersen (Nor.) 6:07,167
2. Roest 6:11,700
3. Kramer (oba Niz.) 6:12,531
Ženy:
3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 3:58,911
2. De Jongová (Niz.) 3:59,411
3. Voroninová (Rus.) 3:59,992
Sprint družstev:
1. Nizozemsko 1:26,289
2. Kanada 1:27,215
3. Rusko 1:27,262

Reklama

Související témata: