Hlavní obsah

Vitalij touží naplnit dávný sen Kličků

PRAHA

V listopadu 2005 ho označili za zbabělce a simulanta, který se vyhýbá duelu s Američanem Rahmanem. Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličko poté kvůli problémům s kolenem ukončil kariéru. Po čtrnácti měsících však Ukrajinec ohlásil překvapivý návrat.

Foto: ČTK

Boxer Vitalij Kličko

Článek

"Ta pauza byla dost dlouhá, ale pro boxera jeho formátu určitě nebude problémem dostat se za pár měsíců zase do formy. Jsem rád, že se vrací," říká nejlepší český profesionál Lukáš Konečný. Už za tři měsíce by chtěl Kličko sesadit z trůnu úřadujícího šampióna organizace WBC Olega Maskajeva.

Kličkův bratr Vladimir je držitelem mistrovského pásu IBF. Společně by rádi uskutečnili dávný rodinný sen. Sourozenci teď znovu mohou myslet na společný zisk všech čtyř titulů největších profesionálních organizací (WBA, WBC, WBO, IBF) v nejprestižnější těžké váze. "Žádné bratrské dvojici se to dosud nepodařilo, ale my jsme silní. Napíšeme novou kapitolu v dějinách boxu," věří si 35letý Vitalij.

Otráven politikou

Dvoumetrový rohovník vždy ohromoval šíří svých zájmů. "Box, to je můj život, ale můj život, to není jen box," vykládá s oblibou. Má doktorát z pedagogických věd, angažuje se v charitativních projektech i v politice. "Vracím se sice do ringu, ale pořád reprezentuji své voliče," slibuje Kličko.

Ze svého angažmá ve veřejném životě byl ale dost rozčarován. "Ve sportu jsou dána pravidla, která se neporušují. Důležitá je hra fair play. Když to ale chcete přenést do politiky, máte smůlu. To nejde," ví dobře trojnásobný otec.

Nedostatek velkých jmen v ringu

K návratu ho však přiměl i nedostatek velkých jmen v ringu. "Lidi by rádi viděli pořádné zápasy správných šampiónů. Konkurence teď ale v těžké váze chybí," soudí Konečný. "Tohle Vitalij samozřejmě dobře ví a taky ví, že může vydělat slušný balík." Snem promotérů je repríza skandálního duelu z léta 2003 Vitalij Kličko vs. Lennox Lewis. Jenže Brit už také ukončil kariéru a k návratu se nemá. "On snad už nechce boxovat, vadilo to jeho mamince," připomíná Konečný. "Fanoušci by určitě Lewise viděli rádi zpět mezi provazy. Jiná věc je jeho názor," uvědomuje si Kličko, který má na britského boxera od střetnutí v Las Vegas pořádnou pifku. Vedl tehdy na body, ale sudí kvůli ráně na Ukrajincově obočí zápas ukončili.

S Vitalijem Kličkem se do ringu každopádně vrátí fenomén, který je pro fanoušky napříč kontinenty stále modlou. "Doktor" je zpátky, jásali příznivci po ohlášení jeho comebacku. "Cítím podporu, to mi stačí," věří Kličko, že zase vrátí staré časy.

Reklama