Hlavní obsah

Desetiletá sportovkyně ohromuje svět. Usiluje o účast na nejbližší olympiádě

Londýn/Praha

Bude se přepisovat historie? Na Olympijské hry v Tokiu v roce 2020 si brousí zuby britská skateboardistka Sky Brownová. Že vám její jméno nic neříká? Už brzy ale možná bude plnit přední stránky novin. Nadějné sportovkyni je totiž teprve deset let a pokud by se jí podařilo do Tokia probojovat, stala by se nejmladší britskou olympioničkou v historii.

Foto: Instagram: Sky Brown

Malá skateboardistka Sky Brownová.

Článek

V době konání příštích olympijských her jí bude teprve 12. Malá Sky, jejíž otec je Brit a maminka Japonka, byla ve čtvrtek nominována do britského skateboardového týmu, který se bude ucházet o účast na tokijských Olympijských hrách.

Sky si z velké konkurence očividně příliš těžkou hlavu nedělá. „Prostě se tam chci dostat, pobavit se. Vlastně nevím, s kým soupeřím nebo tak," uvedla pro BBC Sport. „Myslím, že nezáleží na tom, kolik vám je," dodala multitalentovaná sportovkyně, která se kromě skateboardingu věnuje také surfování a tanci. I v něm je úspěšná, v prosinci loňského roku vyhrála dětskou verzi známé taneční televizní soutěže Dancing with the Stars.

Překonat sama sebe

„Někdy chci prostě jen překonat sama sebe. Chci dělat to, co dělají kluci. Proč si mají kluci užít veškerou legraci? Myslím, že holky mohou dělat cokoli, co umějí dělat kluci," říká Sky.

Nedávno se objevila v kampani jedné světoznámé sportovní značky, která se zaměřovala na ženský sport. Kromě malé skateboardistky se v ní objevila třeba gymnastka Simone Bilesová, fotbalistka Alex Morganová nebo tenistka Serena Williamsová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

There are NO words, the picture says it all.... . but I do just wanna say Thankyou, Thankyou and Thankyou!! To everyone that supported me and my team that help me believe in myself 😭❤️ I Can’t believe it, we WON the First Ever @dwtsjuniors 🏆🥇💃🏼👯‍♀️ 😮 I put my whole heart out there and had so so much fun. . . @jt_church & @alanbersten This is ALL because of you guys, You guys are the BEST, and I love YOU so MUCH 🙌🏼🙌🏼✊🏼💕 you are my Family now. Thankyou to Everyone @dwtsjuniors This was an AMAZING Experience, and an awesome Dream come True. ✨💫 I just wanna say to @kenzie & @sagerosen To @milesbrown & @ryleearnold1 And @ariana_greenblatt & @artyoncelestine You are ALL WINNERS and I am so happy to know all of you and call you my FRIENDS✊🏼💕 . . . . . . #teamfun #workhardplayhard #teamsmile #teamalan I love you guys 😍😍 . . . @dwtsjuniors #dwtsjuniors @nike @nikelosangeles @abcnetwork @dancingabc #dwts #dancingwiththestars #dancing #happy #hurley #family #cbs #skybrown #awsmkids @nikesb @hurley @almostskateboards @skateistan @grizzlygriptape #skatergirl #skater #justdance #thunder @nikewomen #nike #nikesb #nikelosangeles

Příspěvek sdílený Sky Brown (@skybrown),Pro 9, 2018 v 11:46 PST

Ve skateboardingu Sky rozhodně není žádná začátečnice. Už v roce 2016, v době, kdy jí bylo osm let, se stala nejmladším účastníkem Vans US Open v historii. V únoru letošního roku pak vyhrála zlato na Simple Session, seniorské ženské soutěži v Estonsku, ve skateparku, který je navržen pro muže dvakrát větší než ona.

Stíhá i charitu

A na to, jak je mladá, myslí i na druhé. Po návštěvě Kambodže se svými rodiči se rozhodla pomáhat dětem v jejím věku, které nemají přístup k čisté vodě a vzdělání.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

This feeling... trying to control the excitement before my contest. It feels like my heart is gonna pop out of my tummy, 💓😆 I’m nervous, hopeful and mostly excited to chase my Crazy Dream!! 💕🛹🔥✊🏼 #crazydream #justdoit . 📷 @ladyniax . . Check out my YouTube vlog about to drop in the next hour. 📺 Thankyou to Everyone at @simplesession and @wcs_worldcupskateboarding 📽 🙌🏼🙌🏼✊🏼💕🔥Thankyou @karlmarkusantson for helping us shoot this VLOG you guys are Amazing, sponsored by @visitestonia #visitestonia . . . . @nike @nikewomen @nikesb @almostskateboards @hurley @skateistan @dwindledistritubution @nikelosangeles @grizzlygriptape #nikesb #hurley #almostskateboards #nikewomen #nike #nikesb #hurley #teamnike #almostskateboards #grizzly . . #skybrown #crazydreams #skatergirl #10yearsold #awsmkids #dwtsjuniors #skyandocean #stoked #simplesession #redbull #skateboarding #crazy #sky

Příspěvek sdílený Sky Brown (@skybrown),Úno 25, 2019 v 5:06 PST

Ve spolupráci s výrobcem skateboardů a charitativním partnerem navrhla skateboard a výtěžek z jeho prodeje půjde na nákup skateboardů pro sociálně slabé děti z chudších oblastí světa.

Přepíše dějiny?

Olympiáda je pro Sky i přes její nízký věk zatím celkem reálnou možností. Podle serveru NBC Sports totiž pro skateboarding není zveřejněna věková hranice v kvalifikaci na Olympijské hry 2020 v Tokiu a zástupci světového skateboardingu ještě nezodpověděli otázku, zda existuje spodní hranice věku pro účast na olympiádě v tomto sportu.

Reklama