Hlavní obsah

Sáblíková se loučila rekordem snů

CALGARY

Devatenáctiletá česká rychlobruslařka Martina Sáblíková uzavřela sezónu jako pravá ledová královna. Na závěr své téměř měsíční mise v Kanadě a USA vytvořila ve čtvrtek pozdě večer nový světový rekord na 10 kilometrů časem 13:48,33 minut. „To je čas snů! Martina pokořila hranici čtrnácti minut jako první žena na světě. Tenhle čas ale nezvládne ani moc mužů,“ radoval se v telefonátu Právu trenér Petr Novák.

Článek

„Tohle byl krásný závěr fantastické sezóny. Možná si o víkendu zajedu ještě osobní a české rekordy na pět set metrů a kilometr. Uvidím, jak na tom budu fyzicky. Hned po té desítce nohy moc nebolely, ale postupně se únava rozležela,“ přiznala Právu Sáblíková. Přitom desítku na Týdnu rekordů na Olympijském oválu v Calgary ani nemusela jet. „Trenér mě odhlásil kvůli únavě ze středeční pětky. Zvažovali jsme, zda do toho ve čtvrtek půjdu. Řekli jsme si, že ano,“ dodala Sáblíková. „To byl takový taktický tah vůči místním, že jsme se stáhli z pětky. Martina se měla o to lépe připravit na desítku,“ uvedl kouč.

Obula brusle a šla na start

Závod na deset kilometrů měl startovat ve čtvrtek ve 14:55 hodin místního času... „Přijeli jsme na druhou hodinu, abych měla dost času se rozcvičit. Jenže nám řekli, že se startuje už ve 14:15 hodin. Ani jsem se nestihla pořádně rozcvičit. Obula jsem brusle a šla na start. Neměla jsem čas přemýšlet, co by, kdyby. A možná i proto se mi jelo skvěle. V kvartetu jsem měla Japonku, Norku a Dánku, ty dvě poslední jsem často předjížděla, což mě motivovalo,“ vyprávěla česká ledová královna.

„Na prvních pět kilometrů zajela čas 6:59 minut, což by týden před tím na mistrovství světa bylo kousíček od medaile. Druhou pětku zvládla za 6:49 minut, což by na šampionátu bralo zlato! Neuvěřitelné, co Martina dokázala,“ jásal trenér. Za světový rekord dostane v přepočtu 600 tisíc korun.

Sáblíková v Calgary před čtrnácti dny vyhrála Světový pohár na dlouhých tratích. Před týdnem pak triumfovala na mistrovství světa nejprve na tři a o dva dny později na pět kilometrů, ve druhém závodě navíc ve světové rekordu. Tento týden přidala další světový rekord. A to do zámoří odlétala jako evropská mistryně ve víceboji. „Jsem jako ve snu, ale teď už se hrozně moc těším domů. Do Prahy přiletíme v úterý,“ dodala Sáblíková.

Reklama