Hlavní obsah

Süe Šen a Čao Chung-po vyhráli krátký program sportovních dvojic

TOKIO

Zkušený čínský pár Süe Šen, Čao Chung-po v úterý v Tokiu vyhrál krátký program sportovních dvojic a útočí na třetí titul mistrů světa. Zlaté medaile už získal v letech 2002 a 2003 a tentokrát jde do středečních volných jízd s náskokem 3,42 bodu před německými krasobruslaři Aljonou Savchenkovou a Robinem Szolkowym. Třetí jsou zatím obhájci titulu, další Číňané Čching Pchang a Ťian Tchung.

Článek

Osmadvacetiletá Süe Šen a o pět let starší Čao Chung-po se poslední dva roky potýkali se zdravotními problémy a z vrcholných akcí absolvovali jen turínskou olympiádu, kde vybojovali bronz. Letos jsou zdraví a japonské publikum i rozhodčí zaujali výborně choreograficky propracovaným krátkým programem. Jediného drobného zaváhání se dopustili v sólové kombinované piruetě, kde se dostali daleko od sebe.

Vynikající projev a nápaditá jízda charakterizovala také prakticky bezchybný výkon úřadujících evropských šampiónů Savchenkové a Szolkowého. Stačilo to na druhou pozici s náskokem jediného bodu před obhájci titulu Čching Pchang a Ťian Tchung.

Nečekaný výpadek postihl třetí čínský pár, stříbrné olympijské medailisty Tan Čang a Chao Čang. I když ustáli všechny skoky, za nejlepšími zaostali v technické známce za krátký program a navíc jim za porušení pravidel při provádění prvků byly odečteny dva body. Patří jim tak až desátá příčka.

Ještě za nimi jsou jedenáctí ruští veteráni Maria Petrovová a Alexej Tichonov. Mistři světa z roku 2000 předvedli matný výkon, partnerka zaváhala při výjezdu z odhazovaného trojitého toeloopa a navíc skončili až po hudebním doprovodu.

Naopak šanci na medaili má nový ruský pár, jehož součástí je i zahraniční posila. Pětadvacetiletá Japonka Juko Kawagučiová, která od roku 2002 žije a trénuje v Rusku, se loni v létě dala dohromady s o tři roky mladším Alexandrem Smirnovem. Kvůli její zlomenině kotníku vynechali národní i evropský šampionát, ale při svém debutu na mezinárodní scéně skončili v krátkém programu čtvrtí.

Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Süe Šen, Čao Chung-po (Čína) 71,07 bodu, 2. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 67,65, 3. Čching Pchang, Ťian Tchung (Čína) 66,75, 4. Kawagučiová, Smirnov (Rus.) 62,07, 5. Marcouxová, Buntin (Kan.) 60,73, 6. Inoueová, Baldwin (USA) 59,50.

Reklama