Hlavní obsah

V Pekingu představili olympijské medaile

PEKING

Zkamenělý měsíční svit a symboly cti a statečnosti. Takové jsou podle pořadatelů medaile pro olympiádu v Pekingu, které byly v úterý v rámci zahájení odpočítávání 500 dní do začátku her představeny v čínské metropoli.

Článek

"Je to elegantní kombinace čínské kultury a olympijského ducha," prohlásil při hodinovém slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu viceprezident organizačního výboru Ťiang Siao-jü. Podle obřích hodin, které odpočítávají zbývající čas do zahájení her, byly medaile odhaleny přesně 500 dní, 30 minut a 27 vteřin před začátkem her.

Na přední straně plaket o hmotnosti 150 gramů je kolem loga her nefritový kruh a stužku drží dva draci. "Jsou tradiční čínské symboly odvahy a cti," prohlásil Clinton Dines z australské těžební společnosti BHP Billiton, jež dodala na medaile cenné kovy. "Ale nefrit bude všechen z Číny," dodal.

Barva kamene, který byl v Číně dlouho ceněn mnohem více než zlato či drahokamy, se liší podle jednotlivých medailí. Na bronzových je černý, na stříbrných zelený a zlaté zdobí vzácný bílý, kterému se v Číně říká zkamenělé měsíční světlo.

Podle Ťiang Siao-jü vybírala devítičlenná komise z 265 návrhů z celého světa. Nakonec vyhrálo dílo Čínské umělecké akademie. "Nefrit nás napadl proto, že nic podobného tady ještě nebylo a v historii byl vždy spojován s naší zemí," prohlásil prezident akademie Pchan Kung-kchaj.

Na hrách bude rozdáno přes 6000 kusů medailí, první by podle předběžného programu měly být uděleny 8. srpna 2008 ve vzpěračské soutěži.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.