Hlavní obsah

Makarova je vždy fajn porazit, říká Železný

PRAHA

V žertu říkal, že jako starému mazákovi mu budou muset mladší chlapci nosit pití. Oštěpař Jan Železný je "vedoucím" tříčlenné výpravy atletů pro dnešní třetí závod Zlaté ligy v Římě. Přehodí devadesátimetrovou hranici?

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Na posledním mítinku v Paříži Jan Železný vyhrál výkonem 89,06 m.

Článek

"Když bude teplo, mohlo by mi to ulétnout. Devadesátka je vždy snem každého," pravil světový rekordman (98,48) rozšafně usazený v koženém křesle na letišti. Času měl on i překážkář Jiří Mužík a výškař Jaroslav Bába dostatek, letadlo mělo totiž hodinové zpoždění. Létaly vtípky, všichni tři se vzájemně dobírali.

"Ale taky to může být o dost horší než před týdnem v Paříži," dodal ihned. "Takže napište, že hodí něco mezi šedesátkou a stovkou. A že Bába skočí 240 centimetrů," chechtal se desetibojař Roman Šebrle mířící zase na víkendový desetiboj do Ratingenu.

Makarova trápí technika

Minulý pátek letěl ve francouzském hlavním městě oštěp z Železného ruky do vzdálenosti 89,06 m, což je jeho nejlepší výkon roku. Poprvé v sezóně tam zdolal i lídra letošních tabulek Rusa Sergeje Makarova, svého úhlavního soka z poslední doby.

"Vždycky je fajn ho porazit. On má obrovský potenciál, dodnes jsem nepochopil, jak je možné, že loni nehodil o moc dál. Teď je na tom zase špatně technicky," rozdával poznatky sedmatřicetiletý atlet.

Pojede na MS? To stále neví

Železného čeká dnes večer čtvrté klání v sezóně, ze tří předchozích dvakrát vyhrál. "Nejezdil bych tam, kdybych se cítil špatně. Když mi ale slouží zdraví, je třeba se výkonnostně najít a zazávodit si. Pro mě je ale nejdůležitější, abych v jednom závodě udělal všechno, jak mám," vykládal.

Stěžejní otázku, zda odjede na srpnový světový šampionát, však nechává dál otevřenou. Trojnásobný mistr světa se zdráhá vyslovit konečný verdikt, stále si totiž není jist, zda bude stoprocentně zdravotně fit a jestli bude v odpovídající formě.

Neúspěch na ME stále živý

Vzpomínka na loňské fiasko na evropském mistrovství kvůli bolestem zad jej asi pořád straší. "Ale po operaci jsem na tom teď zdravotně opravdu dobře. Ani jsem s tím loni nepočítal," připouští. Ovšem vyřknout slovo "pojedu", to prý nemůže.

"Budu-li se cítit zdravý, je to velmi lákavé, ale záležet bude na nadcházejících čtyřech týdnech, kdy budu mít volno na trénink a pak také na závodě v Curychu, který je přesně třináct dní před šampionátem. Času je ještě dost."

Reklama