Hlavní obsah

Český rychlík vybojoval Tokio. Inspiroval ho i historický počin parťáka

Praha

Vloni v březnu poprvé naskočil do Světového poháru dospělých a hned ohromil svou rychlostí. Moderní pětibojař Martin Vlach se v závěrečné disciplíně kombinující běh a střelbu posunul v Los Angeles o jedenáct míst, byl nejrychlejší ze všech. Od té doby zaznamenal progres i v dalších disciplínách, a tak před necelým měsícem slavil bronz z mistrovství Evropy znamenající postup na olympiádu do Tokia.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař Martin Vlach při tréninku střelby.

Článek

Když se po třech disciplínách schyluje k závěrečnému kombi, pětibojaři se nervózně ohlížejí, zda za nimi nestartuje český rychlík. „Je pravda, že se mi asi nikdy nestalo, že bych doběhl na horší pozici, než jsem vybíhal,“ připouští dvaadvacetiletý Vlach.

Při evropském šampionátu v Bathu zdolal druhého nejrychlejšího o osmnáct sekund, když 3200 metrů se čtyřmi střelbami zvládl 10:32. „Nemám vždycky nejrychlejší běh nebo nejrychlejší střelbu, ale obě disciplíny mívám v top pětce, takže v součtu jsem v kombi disciplíně rychlejší než ostatní,“ popisuje Vlach.

Foto: Filip Komorous

Martin Vlach při parkuru.

Přitom mezi pětibojaře nepřešel od atletiky, jak by se dalo čekat. „Dělal jsem závodně plavání. Ale pak se ukázalo, že jsem spíš běžec než plavec,“ usmívá se. Ke změně se odhodlal ve třinácti letech.

„Jako pro puberťáka pro mě byl pětiboj zajímavější než jenom plavat od stěny ke stěně. Od začátku mě chytl, tehdy jsme měli jen trojboj, pak postupně přibyl i šerm a parkur,“ vzpomíná.

Další inspiraci získal, když v patnácti sledoval historicky první olympijský triumf pro Česko Davida Svobody v Londýně. „Celý den jsem seděl u televize a hrozně fandil. Bylo krásné vidět, že i u nás se dá závodit na nejvyšší úrovni a získat takový úspěch,“ přiznává.

Olympiádou se nestresuje

Teď je blízko olympijské účasti i on. Za každou zemi mohou v Tokiu závodit jen dva pětibojaři, pokud by si jich letenky vybojovalo více, určí se dva šťastlivci dle aktuální formy.

„Když to vyjde, budu jedině rád, ale je mi 22 let, tak můžu mít šanci i za pět let,“ věří. Nyní se koncentruje na druhý vrchol letošní sezony. Na mistrovství světa v Budapešti mají ve čtvrtek muži na programu kvalifikaci na sobotní závod, kde budou ve hře tři olympijské místenky.

Reklama