Hlavní obsah

Boxer Ibragimov je novým profesionálním šampiónem WBO

ATLANTIC CITY

Ruský boxer Sultan Ibragimov je novým profesionálním mistrem světa těžké váhy podle organizace WBO. Dvaatřicetiletý novopočený šampión odebral mistrovský pás americkému obhájci Shannonu Briggsovi, kterého v sobotu v Atlantic City porazil přesvědčivě na body.

Článek

Všechny významné tituly jsou tak nyní v držení boxerů ze zemí bývalého Sovětského svazu - IBF vládne Ukrajinec Vladimir Kličko, WBC Kazach Oleg Maskajev a WBA Ruslan Čagajev z Ruska.

Briggs neuspěl hned se svou první obhajobou, u rozhodčích však v sobotu neměl šanci a jen jeden ze tří arbitrů viděl vyrovnaný zápas v poměru 115:113 pro ruského boxera. Další dva se suverénně přiklonili na stranu vyzyvatele - 119:109 a 117:111.

Ibragimov, stříbrný olympijský medailista ze Sydney, vylepšil svoji bilanci v profesionálním ringu o 21. vítězství při jediné remíze. Pětatřicetiletý Briggs, kterému nebyla proti ruskému soupeři nic platná převaha o 23 kilogramů hmotnosti, utrpěl pátou porážku v 54. utkání v kariéře. "Shannon je tvrdý chlapík. Musel jsem být opatrný, měl jsem respekt z jeho síly. Tenhle způsob boje nemám moc rád," nechal se slyšet Ibragimov.

Briggs: Ani jsem nechtěl boxovat, pořád ještě beru antibiotika

Svůj váhový handicap ale proměnil v přednost, protože pomalý Američan byl pro jeho rychlé pěsti snadný terč. Po opatrném úvodu začal soupeře od třetího kola zasypávat přesnými levými háky a direkty, sám se účinně vyhýbal výpadům šampiona. Především v devátém z dvanácti kol byl Briggs v těžké defenzivě, ale v rohu ringu sérii úderů nakonec ustál, byť s pořádně nateklým obočím. K vítězství jej pak mohl dovést jedině knokaut, ale na ten Američan neměl.

Po zápase se vymluvil na zdravotní indispozici. "Dva týdny jsem nemohl trénovat, pořád ještě beru antibiotika," řekl. "Ani jsem nechtěl boxovat. Nutili mě k tomu. Kdybych to ale vzdal, žalovali by mě a odebrali titul," dodal boxer trpící astmatem, který se měl s Ibragimovem utkat už v březnu, ale duel kvůli zánětu plic odložil. Za porážku i tak vydělal třikrát víc než jeho přemožitel, který si přišel na 600 000 dolarů.

Reklama