Hlavní obsah

Sněmovna odmítla zákon o rentách olympijským medailistům

PRAHA

Sněmovna těsně zamítla návrh zákona, podle kterého měli někteří olympijští medailisté dostávat od státu příspěvek k penzi. Oponenti normy argumentovali hlavně tím, že zákon by olympioniky vyjmul jako jedinou skupinu z důchodového systému sdíleného všemi ostatními lidmi, včetně například bývalých politických vězňů. Dolní komora nakonec normu zamítla hlasy koaličních poslanců, pro zamítnutí byli i tři komunisté. Zákon prosazovali zejména sociální demokraté.

Článek

Nárok na rentu měli mít ti olympijští medailisté, kteří jsou odkázáni na důchod a jejichž příjmy nedosahují průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Příspěvek, který měl příjem dorovnat do průměrného platu, měli dostávat pouze čeští občané, kteří od 28. října 1918 do konce roku 1992 získali olympijskou medaili v barvách bývalého Československa.

Kritici sporného návrhu míní, že podobné nároky jako sportovci by pak mohli mít třeba vědci či herci. Například vicepremiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že takový důchod, jaký by od státu měli někteří olympijští medailisté, by neměl žádný veterán z druhé světové války, žádný bývalý vězeň nacistických koncentračních táborů ani nikdo, koho věznili z politických důvodů komunisté. "Zákon je škodlivý a otevírá Pandořinu skříňku," přidal se k oponentům i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

V Maďarsku a Polsku jsou renty už od 35 let 

Hlavní autor předlohy Karel Šplíchal (ČSSD) ale již dříve odmítl přirovnávání nároků sportovců k ostatním. Profesní život sportovců je podle něj kratší. Dodal, že někteří z těch, kteří republiku proslavili svými výkony po celém světě, dnes žijí v nedůstojných podmínkách a navíc jim vrcholový sport podlomil zdraví. Starobní či invalidní penze těchto lidí se podle něj pohybují v rozmezí od 5300 do 11 800 korun.

Argumentoval i příklady z jiných zemí. "V Maďarsku a v Polsku pobírají úspěšní olympionici celoživotní rentu již od 35 let, nikoliv až v důchodovém věku. Poláci mají asi 500 amerických dolarů (asi 10 600 korun) a Maďaři 1000 eur (asi 28 000 korun)," řekl již dříve. Upravená verze návrhu by podle Šplíchala stála rozpočet 14,5 miliónu korun ročně a týkala by se 105 lidí.

Privilegovaná skupina

Původně autoři zákona, Šplíchal a další dva poslanci, navrhovali, aby měl každý olympijský medailista nárok na měsíční příspěvek ve výši 20 000 korun, a to bez ohledu na jeho sociální situaci. Kritici tehdy upozorňovali, že příspěvek od státu by tak pobírali i finančně zajištění sportovci, jako je třeba hokejista Jaromír Jágr. Šplíchal proto původní návrh výrazně upravil.

Ani pozměněný text ale dnes ve sněmovně neuspěl. Někteří poslanci upozorňovali mimo jiné na to, že není jasné, proč takto odměňovat jen medailisty z olympiády, a ne třeba i úspěch z mistrovství světa. Hlavně ale kritizovali princip zákona, který by podle nich ze sportovců učinil privilegovanou skupinu.

Jeden ze spoluautorů předlohy, poslanec ČSSD a olympijský medailista ve skoku na lyžích Pavel Ploc, novinářům řekl, že je výsledkem dnešního hlasování zklamán. Pokusí se prý prosadit, aby olympionikům pomohl nadační fond. Na nadační fond Českého olympijského výboru odkazovali i někteří kritici normy.

Reklama