Hlavní obsah

Úspěch družstva dělá třetí, tvrdí mistři střelci

GRANADA

Stará střelecká pravda říká, že medaili družstva dělá ten třetí, který dosáhne nejhoršího výsledku z týmu. Buď jeho výkon na stupně vítězů stačí, nebo ne.

Foto: internet

Ilustrační foto

Článek

„Řetěz je tak pevný, kolik vydrží jeho nejslabší článek,“ říkal na sluncem rozpálené střelnici v Granadě trenér české reprezentace v běžícím terči Ján Kermiet. Ví, o čem mluví, protože jako střelec si přivezl z evropských a světových šampionátů spoustu medailí. Jeho svěřenci ve čtvrtek vyhráli titul mistrů Evropy s převahou deseti bodů před Rusy. Všichni tři střílejí za Duklu Plzeň. Podle výsledků ze závěru přípravy měl být tím třetím Bedřich Jonáš, jenže...

Nejúspěšnější střelec světové historie Miroslav Januš pokazil rychlé běhy, což potkalo také ještě nedávno suverénně nejlepšího juniora Tomáše Caknakise. A tak družstvo táhl Jonáš, který šel na stupně vítězů hned dvakrát, pro bronz za soutěž jednotlivců a jako člen zlatého týmu.

„To je má druhá individuální medaile, a zase bronzová. Ta loňská byla víc vydřená. Rozstřelovalo se nás o ni pět, rozhodla až čtvrtá série. Dnes jsem samozřejmě spokojen, ale mohl jsem nastřílet víc,“ říkal Bedřich Jonáš, student České zemědělské univerzity.

„Pokazil jsem rychlé běhy, svou chloubu, jsem pořádně naštvaný. Na rozdíl od kluků mi vadilo, že se celý závod střílí jeden den místo dvou. Srovnali jsme se ve třech bodech, takže máme nejlepší a nejvyrovnanější družstvo na světě. Ani mimo Evropu nikdo takové nemá,“ liboval si majitel 97 medailí z OH, MS, ME a SP. Takovou sbírku nemá na planetě nikdo. „Stovku letos nestihnu. V pátek mohu získat jen dvě medaile,“ povzdechl si Miroslav Januš.

Trojkou byl tentokrát Tomáš Caknakis. „Kdybych zastřílel standardně rychlé běhy, tak to bylo jiné, ale člověk potřebuje občas padnout na nos, aby se vyhecoval a získal novou motivaci,“ přiznal sebekriticky nejmladší z trojice českých střelců.

Ze zlata se radoval i junior František Losos. „V tom horku to bylo hrozné, při posledních šesti ranách v rychlých bězích už jsem si toužebně přál, aby to skončilo. Nekomplikoval jsem si situaci, nahodil jsem, zamířil, vystřelil, a ono to tam padalo. O tom třetím do družstva to platí i u nás. Pepa Nikl zastřílel to svoje, mně to vyšlo a Honza Dovrtěl to dotáhl ke stříbru,“ potvrdil slova zkušených další talent ze zlaté české střelecké líhně.

Reklama