Hlavní obsah

Bonds vyrovnal Aaronův rekord v počtu homerunů v MLB

SAN DIEGO

Baseballista Barry Bonds vyrovnal v zámořské MLB rekord v počtu homerunů, který od roku 1974 držel Hank Aaron. Pálkař San Franciska dosáhl 755. nechytatelného odpalu v soutěži v sobotním utkání v San Diegu. Přesto Giants neuspěli, domácí tým nad nimi nakonec zvítězil 3:2 v prodloužení.

Článek

Proti nadhazovači Clayi Hensleymu se Bonds prosadil už při svém prvním startu na pálce v druhé směně, kdy poslal míček do hlediště, téměř 120 metrů daleko od domácí mety. Po několika krocích si už byl jistý, že soupeřovi polaři nemohou rekordnímu homerunu zabránit; mety však oběhl bez velkých gest, dokonce téměř bez úsměvu. Až na domácí metě si pak dosyta užil gratulací spoluhráčů a svého sedmnáctiletého syna Nikolaie.

"A mám to za sebou," řekl po utkání Bonds novinářům. "Byla to ta nejtěžší věc v celé mojí kariéře. Občas mi z toho všeho bylo až nanic," dodal.

Většina diváků ve vyprodaném hledišti propukla po jeho odpalu v nadšený jásot, i když ještě při Bondsově nástupu na pálku na kontroverzního hráče bučela. Jméno třiačtyřicetiletého baseballisty se totiž v minulosti objevilo ve spojitosti s laboratoří Balco, která dodávala sportovcům zakázané podpůrné prostředky, i když pozitivní dopingový test Bonds nikdy neměl.

Dosavadní rekordman Aaron na utkání nebyl

Bonds čekal na rekordní homerun od 27. července, mezitím si připsal 27 startů na pálce. V dalším průběhu zápasu se v poli často otáčel a díval do míst, kam poslal rekordní odpal; cenný míček podle informací zámořských médií skončil v rukou třiatřicetiletého fanouška Adama Hughese z předměstí San Diega.

Další tři starty na pálce v sobotním utkání pak pro Bondse vždy skončily metou zdarma. "Bez ohledu na to, co si kdo myslí o těch kontroverzních záležitostech, je výkon pana Bondse zcela mimořádný," uvedl komisionář soutěže Bud Selig. Dosavadní rekordman Aaron na utkání nebyl; už dříve prohlásil, že ho honba za jeho výkonem příliš nezajímá a že radši půjde na ryby.

Sobotní dění v MLB přineslo i další rekordní zápis. Alex Rodriguez z New Yorku Yankees dosáhl jako nejmladší baseballista v historii mety 500 homerunů v kariéře. Podařilo se mu to osm dní po 32. narozeninách, dřív to nikdo z jeho 21 předchůdců nedokázal. Yankees i jeho přičiněním zdolali Kansas 16:8.

Reklama