Hlavní obsah

Grolichová: V běhu se ukázalo, že nemám natrénováno

BERLÍN

Téměř celý finálový závod na světovém šampionátu v Berlíně útočila česká moderní pětibojařka Lucie Grolichová na medaili a tím i účastnické místo pro olympiádu v Pekingu. Do závěrečného běhu startovala z druhé pozice, ale postupně se propadla až na samotný konec první desítky. Prý se na ní projevilo, že po zranění nemá tolik natrénováno, ovšem s výkonem byla spokojena. Dokázala si, že má na to se měřit ze světovou špičkou.

Článek

"Moc jsem ale nepočítala s tím, že bych měla na medaili. Vím, na co mám, musela bych běžet svůj osobák. Běh je navíc moje nejslabší disciplína a po tom zranění ještě nemám natrénováno," řekla Grolichová v rozhovoru s ČTK.

Věděla, že pokud zaběhne dobře, skončí okolo desátého místa. "Odstupy byly hodně malé. S trenérem jsem to počítali spíš okolo dvanáctého místa, takže nakonec je to lepší, než jsme si mysleli. Jsem docela spokojená," prohlásila, ačkoliv až v poslední disciplíně přišla o šanci na kvalifikaci pro OH, kam postoupila trojice nejlepších závodnic.

Do karet Grolichové nehrála ani trať, která byla hodně členitá. "Pro mě byla nevýhoda, že byla hodně rozrytá od koní a běhalo se v hluboké trávě. Nemám ještě tolik silné nohy, potřebovala bych spíš tvrdý podklad," přemítala jediná Češka ve finále, kterou postupně předstihlo osm soupeřek. "Problém byl v tom, že to za mnou bylo dost našlapané. Postupně se to kolem mě míhalo, ale já to nevnímala. Snažila jsem se prodat, na co mám," řekla.

O větší náskok před během se prý připravila v předchozích disciplínách, litovala hlavně šermu a shozené předposlední překážky v parkuru. "Šerm nebyl vyložený průšvih, ale mohlo to být lepší," posteskla si Grolichová. "Ta překážka v parkuru byla trošku z kopce, koník s ní měl problémy už před závodem. Asi jsem najela trochu rychleji, než jsem měla," uvedla česká pětibojařka.

I přes pád z medailové příčky hodnotila své vystoupení pozitivně. "Dokázala jsem si, že patřím mezi tu špičku. Povedlo se mi zopakovat desáté místo z Říma, moje výkonnost se stabilizovala," těšilo Grolichovou. "Teď jen abych zůstala zdravá," přála si.

Na sobotním závodě našla ještě jednu kladnou věc, výsledek se jí hodí do žebříčku pro olympijskou kvalifikaci. "Započítává se mi do něj desáté místo z Říma a tohle mistrovství světa je navíc ohodnocené ještě lépe. Pokud nebudu mít zdravotní problémy, pak by to mohlo být příští rok v pohodě," dodala Grolichová, kterou ještě v pondělí čeká štafeta.

Reklama