Hlavní obsah

Čeští baseballisté odlétají na ME do Barcelony s postupnými cíli

BRNO

S třemi postupnými cíli odletí ve středu na mistrovství Evropy do Barcelony čeští baseballisté. Základním úkolem je umístění do třetího místa v šestičlenné skupině, což znamená přímý postup na příští ME v roce 2009. Druhým obtížnějším cílem je skončit do čtvrtého místa, a tím se dostat na mistrovství světa. Poslední třetí cíl se už blíží oblasti teorie: dostat se na olympijské hry v Číně. Přímý postup má zajištěn pouze mistr Evropy, další dva týmy musejí podstoupit dodatečnou kvalifikaci.

Článek

"Skupinu máme relativně dobrou. Měli bychom porazit Rakousko a také Švédsko. Naše vzájemné zápasy s Nizozemskem bývají o štěstí. Velkou neznámou je pro nás Chorvatsko, v Německu je baseball v poslední době na velkém vzestupu," uvedl na dnešní tiskové konferenci trenér českých reprezentantů Arnošt Nesňal.

Mistrovství Evropy v Barceloně bude pro svěřence trenéra Nesňala vyvrcholením dvouletého přípravného cyklu od posledního šampionátu, který se uskutečnil v České republice. Páté místo z roku 2005 bylo největším dosavadním úspěchem českého baseballu.

Zlepšení na pálce

"V průběhu posledních dvou let jsme se výrazně zlepšili na pálce. Dokážeme zahrát homeruny i odpalovat tak, že získáváme výhodné pozice. Na druhé straně jsme ale slabší na nadhozu. Z tehdejších kvalitních nadhazovačů už nehraje Pacas, jen okrajově se zabývají nadhozem dřívější opory Budský a Kubát. Dorůstá ale slibná generace mladých nadhazovačů, jakými jsou například Řeháček nebo Schneider," přiblížil rozdíl mezi reprezentací z roku 2005 a současným týmem Nesňal.

Do Barcelony odcestuje ve středu 23 hráčů, Martin Veselý dorazí za týmem kvůli pracovním povinnostem až po zápase s Chorvatskem v neděli. Nejpočetnější zastoupení mají mistři republiky AVG Draci Brno, kteří mají ve výběru čtrnáct baseballistů. Na poslední chvíli vypadl z reprezentace Tomáš Čása, který dostal výhodné stipendium v Nizozemsku. Nahradí jej Jiří Marek. V reprezentaci jsou i dva krajánci ze zahraniční Petr Baroch a Jan Drábek, kteří hrají za nizozemský tým Media Manks.

Tentokrát bez play-off

Mistrovství Evropy začne v pátek zahajovacím utkáním skupiny B, v němž se domácí Španělsko střetne s Velkou Británií. Dalšími čtyřmi týmy ve skupině B jsou Francie, Rusko, Ukrajina a Itálie.

Čeští baseballisté ve skupině A hrají v sobotu od 11:00 s Chorvatskem, v neděli v 19:00 s Nizozemskem, v pondělí v 11:00 s Rakouskem, v úterý v 15:00 se Švédskem a ve středu v 11:00 s Německem. Z každé skupiny postoupí do finále tři nejlepší týmy, vzájemné dva zápasy ze skupiny se započítávají. Turnaj se hraje bez zápasů play-off, vítěz vzejde z tabulky ze vzájemných zápasů šesti týmů.

"Je to spravedlivější systém. Dřívější se zápasy play-off byl hodně o štěstí. Nyní se nedá soustředit pouze na čtvrtfinále, hrát se musí naplno ve všech zápasech," uvedl jeden z pilířů českého týmu Radek Procházka.

Český tým budou na mistrovství Evropy tvořit:
Michal Břeň, Pavel Budský, Marian Gajdoš, Jakub Hajtmar, Karel Hrušovský, Jiří Marek, Petr Minařík, Ondřej Petřík, Tomáš Polanský, Radek Procházka, Martin Schneider, Jan Toman, Jakub Toufar, Martin Veselý (všichni AVG Draci Brno), Boris Bokaj, Petr Čech, Jakub Malík, Aleš Navrátil, Jan Řeháček (všichni Arrows Ostrava), Martin Střítecký (Technika Brno), Jan Homolka (Krč Altron), Leoš Kubát (MZLU Express Brno), Petr Baroch, Jan Drábek (oba Media Manks/Niz.).

Reklama

Související témata: