Hlavní obsah

Sáblíková se po cyklistice věnuje škole, na led půjde v říjnu

PRAHA

Hlavně učení a škola zaměstnává v současnosti nejlepší českou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Úřadující evropská šampiónka ve vícebojích, dvojnásobná mistryně světa a vítězka Světového poháru se totiž v těchto dnech snaží dohnat manko na sportovním gymnáziu Vincenta Makovského v Novém Městě na Moravě.

Článek

"Už mám za sebou pět zkoušek a další mě ještě čekají," řekla Sáblíková na čtvrteční tiskové konferenci v Praze. Přestože měla na přípravu celé léto, do učebnic se ponořila až na konci prázdnin, během nichž se převážně věnovala cyklistice.

"Na to já nejsem. Tahle je to správné vzrůšo. Naučit se celý půlrok během dvou tří dnů je docela zajímavé," pousmála se studentka, která momentálně končí třetí ročník. Stejně jako doposud však bude mít individuální plán a střední školu by měla dokončit až před olympiádou ve Vancouveru 2010.

Cílem obhájení loňských výsledků

Sáblíková se však stíhá i připravovat na nadcházející zimní sezónu, v které se bude snažit obhájit své výsledky. "Nebude to jednoduché, ale chceme se o to pokusit. Nebylo by špatné, kdyby se jí to podařilo okopírovat," prohlásil trenér Petr Novák, který věří, že se jeho svěřenkyně může zlepšovat.

"Bylo by to výborné, ale bude to těžké. To ví každý. Obhajovat tituly je složitější, než je v prvním roce získat. Stačilo by mi, kdybych se k němu přiblížila," uvedla Sáblíková, podle které zatím příprava probíhala tak, jak měla. "Nevím, jestli se cítím lépe než před rokem, protože si nepamatuju, jak jsem na tom byla. Zatím je to ale v pořádku. Nejsem nemocná, trénuju snad tak, jak mám. Uvidíme," řekla.

Novákův optimismus podporují Sáblíkové výsledky na inlinových bruslích i v cyklistických závodech, ve kterých se v létě poprvé představila. V časovce se jí podařilo prosadit se i na mistrovství Evropy do 23 let, kde obsadila třetí místo.

"Na kole trénujeme pořád, ale už je to spíše jako trénink na zimu. Teď se plně soustředím na rychlobruslení," uvedla Sáblíková. Trenér však plánuje, že ještě jeden cyklistický test jeho svěřenkyně absolvuje - na dráze. "Kolo už se staví a myslím si, že to stihneme ještě před tím, než začneme trénovat na ledě," přiznal Novák. Datum a místo testu však chce utajit.

Na ledě 5. října

Na ledě by se měla Sáblíková i další členové Novis týmu objevit 5. října, kdy začnou trénovat v Erfurtu. Ještě předtím ale všechny čeká soustředění v Collalbu, kde se Sáblíková v lednu radovala z evropského titulu. Letošní Světový pohár pro ni poté začne druhý listopadový víkend v Salt Lake City.

"Tentokráte to bude jiné. Dříve jsem chodila na start s tím, že když budu pátá šestá, bude to dobré a parkrát jsem vystoupila na stupně vítězů. Teď budu obhajovat ty tituly a triumf ve Světovém poháru," podotkla Sáblíková.

Jiné to pro ni bude i v tom, že po velkých závodech nebude většinou jezdit sama s Andreou Jirků, ale i trojicí mužských rychlobruslařů. "Bude to příjemná změna, že tam nebudeme samy holky, ale budou tam i kluci, kteří se o nás postarají," dodala Sáblíková.

Reklama