Hlavní obsah

NHL roste v zámoří zdatná konkurence

PRAHA

Legenda hokejové NHL, Bobby Hull, se stala prvním komisionářem konkurenční soutěže WHA. Ta by podle plánu měla odstartovat v příštím roce. Hull 'přeběhl' již podruhé, v roce 1972 si ke konkurenci odskočil jako vůbec první z hvězd. Jeho jméno je zárukou, že slavné NHL roste zdatná konkurence. Zvláště, když soutěži hrozí v sezóně 2004/05 výluka.

Foto: ČTK/AP

Přichází WHA... Má se NHL bát?

Článek

"Nechceme být konkurencí pro NHL," nastínil plány Hull. "Chceme prostě fanouškům nabídnout alternativu - vzrušující hokej za přiměřenou cenu." Novou soutěž zahájí dvanáctka týmů, jejichž hráči by se měli vejít do platového stropu deseti miliónů dolarů s výjimkou jedné, lukrativně placené, hvězdy.

Zakladatelé obnovené ligy počítají také s tím, že WHA časem expanduje do Evropy. Na to ovšem představitelé IIHF příliš nadšeně nereagovali. "Nemyslím, že by to byl dobrý nápad," prohlásil skepticky šéf federace René Fasel. Přesto načasování nové soutěže dává WHA jistou naději, že se na trhu ujme. Lize nahrává fakt, že v září 2004 hokejistům z NHL skončí platná kolektivní smlouva a během tahanic o novou by mohli někteří hráči odejít ke konkurenci.

Reklama