Hlavní obsah

Šéf MOV Rogge navštívil prosluněné dějiště ZOH 2014

SOČI

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge poprvé navštívil ruské město Soči, které v roce 2014 přivítá zimní olympijské hry. V černomořském letovisku se procházel mezi palmami a opalujícími se turisty.

Článek

Jen těžko si v těchto místech mohl představit tratě na běžecké lyžování a biatlon, ale opájel se krásnou přírodou. "Nejsem zvyklý na takové počasí v hostitelském městě zimních olympijských her. Je to krásné místo a musím říct, že pořádání zimní olympiády v Soči byl dobrý nápad," řekl Rogge agentuře Reuters.

Doprovázel ho mimo jiné legendární francouzský lyžař Jean-Claude Killy, který rovněž neskrýval nadšení. Při pohledu na okolní kopce si už představoval olympijskou sjezdovku. "Hory jsou majestátní. Při správném přístupu tady můžete postavit skvělou sjezdovku, velmi náročnou," prohlásil trojnásobný olympijský vítěz z Grenoblu.

Soči v červencové volbě uspělo s výrazným přispěním ruského prezidenta Vladimira Putina, který přijel na volební kongres do Guatemaly ruského zástupce podpořit. I když se v zákulisí hovoří o tom, že právě jeho vliv rozhodl, Rogge mluví o nutnosti omezení politického lobbingu. MOV uvažuje o tom, že by na dalších volbách olympijských pořadatelů zakázalo přítomnost vedoucích státních představitelů. "Nechceme, aby se to zvrhlo v souboj popularity hlav států. Chceme se vyhnout situaci, kdy velké a mocné země mají výhodu nad malými," uvedl Rogge.

V Soči zatím nestojí ani jedno olympijské sportoviště, ale Rogge ve výstavbě na zelené louce nevidí nejmenší problém. "Jsem přesvědčen, nepochybuji, protože znám sílu ruského sportu," řekl Belgičan.

Místní obyvatelé z důsledků přidělení olympijských her velkou radost nemají. Od července totiž například ceny nemovitostí v této oblasti vzrostly o třicet procent. "Máme moskevské ceny, ale naše platy jsou pořád velmi nízké. Nejsou to jenom nemovitosti. Také ceny ostatního zboží, jako je jídlo nebo benzin, neustále rostou a nezdá se, že by zdražování zpomalilo," řekl místní taxikář.

Reklama

Související témata: