Hlavní obsah

Hrdina Wilkinson dostal anglické ragbisty do semifinále MS

MARSEILLE

Angličtí ragbisté dál živí sen o obhajobě titulu světových šampionů poté, co v sobotním dramatickém čtvrtfinále porazili Austrálii 12:10. Reprízu finále minulého mistrovství světa rozhodl především Jonny Wilkinson, který Anglii před čtyřmi lety kopem v poslední minutě zajistil historický triumf.

Článek

V sobotním utkání Wilkinson proměnil čtyři trestné kopy ze čtyř pokusů a postaral se o všechny body vítězného celku. V 51. minutě nejprve snížil na 9:10 a dvacet minut před koncem otočil skóre ve prospěch anglických hráčů a rozhodl.

Jedinou pětku v zápase položil ve 33. minutě Lote Tuqiri, favorizovaným Australanům však nakonec k úspěchu nepomohl. Mistři světa z let 1991 a 1999 měli v závěru šanci strhnout vítězství na svou stranu, ale kapitán Stirling Mortlock při trestném kopu z velké dálky neuspěl.

Nový Zéland vedl v Cardiffu nad Francií po třiceti minutách díky pětce Luka McAllistera a úspěšným kopům Dana Cartera už 13:0. Francie se prosadila až těsně před přestávkou, kdy proměnil trestný kop Lionel Beauxis.

Ve druhém poločase však bylo za třináct minut vyrovnáno. Pětka Rodneyho So'oiala pak ještě poslala hráče All Blacks do vedení, dvanáct minut před koncem však přišla rozhodující parádní akce, z níž položil vyrovnávací pětku Yannick Jauzion a Jean-Baptiste Elissalde svým kopem zajistil Francii nečekanou výhru. Nový Zéland tak navzdory vysokým ambicím opět nenaváže na svůj triumf z premiérového MS v roce 1987.

O zbylých semifinalistech se rozhodne v nedělních zápasech JAR - Fidži a Argentina - Skotsko.

Výsledek - čtvrtfinále:
Austrálie - Anglie 10:12.
Nový Zéland - Francie 18:20

Reklama