Hlavní obsah

Ragbyové mistry světa vítaly na letišti tisícovky fanoušků

JOHANNESBURG

Tisícovky tancujících a slavících fanoušků v úterý přivítaly na letišti v Johannesburgu tým ragbyových mistrů světa, který se vrátil z šampionátu v Paříži. Hráči mají před sebou náročný týden, protože od pátku je čekají slavnostní průvody Johannesburgem a Pretorií.

Článek

"Čekali jsme velké přivítání, ale tohle přesahuje všechny naše představy," řekl po příletu novinářům kapitán John Smit. "Jsem rád, že jsme trofej přivezli lidem, kterým patří - Jihoafričanům," dodal.

"Když Jihoafrická republika vyhrála mistrovství v roce 1995, byl jsem mladým učitelem a věděl, jak moc tahle země něco takového potřebovala," přidal se trenér Jack White. Krátce před tím totiž v zemi skončila vláda apartheidu a ragbyový triumf pomohl do té doby rozdělený národ černochů a bělochů v rámci možností spojit.

"Teď jsme dostali druhou šanci, kterou jiné země nedostaly. Zapomeňme na chyby, kterých jsme se v letech 1995 až 2007 dopustili," dodal kouč, jehož tým byl před šampionátem v Jihoafrické republice odsouzen k neúspěchu kvůli politickým tahanicím kolem ragby, které je podle některých elitářským sportem pro bílé. "Před odjezdem za mnou přišel prezident Mbeki a řekl mi: 'Vykašlete se na politiku a vyhrajte'. Myslím, že slovo prezidenta je svaté, a tak jsme přivezli pohár," přidal White.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.