Hlavní obsah

Krasobruslař Verner je pátý ve světovém žebříčku

PAŘÍŽ

Český krasobruslař Tomáš Verner je na pátém místě světového žebříčku. Do jeho čela se díky triumfu ve víkendovém finále Grand Prix v Turíně dostal Švýcar Stéphane Lambiel, který předstihl úřadujícího mistra světa Briana Jouberta z Francie. Ten do finále Grand Prix nepostoupil, protože kvůli nemoci nemohl startovat na závodě v Paříži.

Článek

Před Vernerem jsou už jen dva mimoevropští závodníci Daisuke Takahaši z Japonska a Američan Evan Lysacek. Úřadující vicemistr Evropy se tak řadí mezi favority na zisk jedné z medailí na lednovém evropském šampionátu v Záhřebu. Třetí místo mezi aktivními Evropany mu totiž patří i podle osobního rekordu, který si ziskem 229,45 bodu vytvořil na závodě Grand Prix v Japonsku.

Ženskému krasobruslení podle žebříčku kraluje Japonka Mao Asadaová, v čele žebříčku sportovních dvojic je německý pár Aljona Savchenková, Robin Szolkowy a nejlepšími tanečníky jsou Oksana Domninová s Maximem Šabalinem z Ruska. V ostatních kategoriích se nikdo z českých reprezentantů neumístil ani mezi nejlepšími čtyřiceti.

Krasobruslařský žebříček Mezinárodní bruslařská unie ISU sestavuje na základě výsledků na šampionátech, závodech juniorské i seniorské Grand Prix a vybraných mezinárodních podnicích za poslední tři roky.

Žebříček - muži:
1. Lambiel (Švýc.) 3932 bodů, 2. Joubert (Fr.) 3808, 3. Takahaši (Jap.) 3776, ...5. Verner (ČR) 3190.

Reklama