Hlavní obsah

Topolánek slíbil Bémovi vládní garance pro olympiádu

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek přislíbil během úterní schůzky pražskému primátorovi Pavlu Bémovi právní garance pro pořádání olympijských her v hlavním městě. Vláda bude o poskytnutí garancí jednat až ve středu. Zástupci lidovců a zelených se ke kandidatuře Prahy na uspořádání letních her stavějí kriticky.

Článek

Schůzku premiéra s primátorem Právu potvrdila Bémova asistentka Mirka Kreuzerová. „Pokud nebudou mít záruky finanční dopady, pak vláda garance dá,“ řekl podle Kreuzerové Topolánek. Zatímco ministři za ODS by ale měli kandidaturu Prahy podpořit, lidovci a zelení budou ve středu patrně proti. "Nejsou to garance ekonomické a je tu otázka, jak by Česká republika vypadala, kdyby vláda odmítla podpořit například právní ochranu olympioniků," řekl v úterý vicepremiér Petr Nečas.

Podle KDU-ČSL by však na hrách nejvíce vydělala Praha a prodělala menší města a venkov. „Pokud by letní olympijské hry byly v Praze, je jasné, že značná část finančních prostředků poputují právě do Prahy. Tyto peníze ale logicky budou někde chybět a já jsem přesvědčen, že je budou postrádat v menších městech a na venkově," uvedl lidovecký předseda Jiří Čunek. Podle něj nebude strana "nikdy podporovat cokoliv, co by vedlo k rozevírání nůžek mezi regiony či mezi městy a venkovem".

I nadále trvají výhrady zelených. „Zelení drží své stanovisko a jsou spíše proti,“ řekla v úterý šéfka poslaneckého klubu Kateřina Jacques. Ministr školství Ondřej Liška (SZ), do jehož resortu olympiáda patří, prý na středeční jednání vlády dorazí i přes to, že je nemocný. Zda garanci podpoří nebo ne ale nechtěl říci.

Termín je do 14. ledna

Termín odeslání uchazečského dotazníku je 14. ledna. A právě politická podpora je poslední z osmi kapitol, která zbývá k jeho vyplnění. Co se stane, pokud vláda potřebné garance nedodá? „Do té doby, než rozhodne, nechci předjímat, co by se stalo,“ odmítá spekulovat ředitel o. p. s. Praha olympijská Tomáš Petera.

Je však zřejmé, že případné neschválení by značně snížilo šance Prahy na postup mezi kandidátská města, která budou oznámena v červnu, a bylo by i negativní zprávou pro budoucí šance kandidatury na olympiádu, ale i na další vrcholné sportovní akce.

Vládní garance nejsou finančního charakteru. „Je to formální deklarace, že Česko je demokratická země, kde se bude dodržovat olympijská charta, občané cizích zemí nebudou mít problémy s vízy a podobně,“ vysvětluje Karel Tejkal, mluvčí Prahy olympijské.

Výdaje ze státního rozpočtu by podle něj přišly na řadu až pokud by se česká metropole skutečně stala pořadatelem olympiády. „Pro hry v roce 2016 by to bylo nejdříve v roce 2011, do té doby se poplatky hradí z rozpočtu Prahy,“ říká Tejkal s odkazem na obavy starostů některých menších obcí, že samotná kandidatura by jim mohla ubrat z balíku příjmů ze státního rozpočtu.

Reklama