Hlavní obsah

Síla proti chytrosti. Boxery čeká v USA sjednocující boj

PRAHA

Léta čekání jsou pryč. V sobotu v noci se v newyorské Madison Square Garden po dlouhých devíti letech uskuteční sjednocující zápas boxerských šampiónů těžké váhy dvou ze čtyř nejvýznamnějších profesionálních organizací. Ukrajinský přeborník IBF Vladimir Kličko se opře do držitele pásu WBO Sultana Ibragimova z Ruska.

Článek

„Poděkujme promotérům, že takové borce do ringu proti sobě vůbec přivedli,“ říká boxerský kouč Marek Šimák. „Lidé chtějí jediného šampióna, jako byli Rocky Marciano nebo Mike Tyson,“ uznává Ibragimovův manažer Boris Grinberg.

Chaos vládl v nejprestižnější rohovnické kategorii od konce kariéry fenomenálního Lennoxe Lewise. Právě bývalý britský idol teď prohlašuje: „Kličko se ohromně zlepšil. Má srdce i výdrž. Jediným problémem je jeho brada.“ Tam je Ukrajincova Achillova pata. Fanoušci si vzpomenou, jak se Vladimir válel v ringu, když se ve správnou chvíli trefili Američan Lamon Brewster, Jihoafričan Corrie Sanders nebo Nigérijec Sam Peter.

Do newyorské bitvy přesto půjde 31letý Kličko jako favorit. „Když se podíváte na jeho dispozice, zdá se to být jasné. Je vyšší, silnější, má tvrdší údery,“ tvrdí Šimák. Ale Ibragimova neodepisuje. „Při menší výšce může uplatnit svou rychlost.“ A také obrácený gard. Kličko obtížně sháněl sparingpartnery, kteří by imitovali Rusův styl.

Vladimir KLIČKO (Ukr.)vs.Sultan IBRAGIMOV (Rus.)
věk, míry
31 let, 199 cm/110 kg32 let, 188cm/99 kg
v profiringu
49 výher, 3 porážky22 výher, 1 remíza
v amatérech
vítěz OH 19962. na OH 2000

Nejslavnější newyorská hala je dávno vyprodaná. Na zápas se chystají celebrity. Herec Bruce Willis, hudebník Eric Clapton, z Německa za svým kamarádem Kličkem dorazí i fotbalový mistr světa z roku 1990 Lotthar Matthäus. „Američané alespoň uvidí boj pořádných chlapů,“ rýpne si Grinberg. A varuje také Klička. „Sultan je nejchytřejší boxer na světě.“ Ukrajinec ale zápas nepodcení ani náhodou. Makal tvrdě v přípravném kempu ve Spojených státech. Kouč Emanuel Steward mu naordinoval i tréninky pod vodou.

„Rozhodne momentální forma. Když Kličko udrží koncentraci, tak vyhraje,“ myslí si Šimák. Ibragimov se však zdá být v klidu. „Znám Vladimirovy slabé stránky,“ vykládá rodák z Rostova na Donu. „Sultan ale jenom blafuje, nemá vůbec žádnou šanci,“ soudí Kličkův americký sparingpartner Matt Godfrey, který v březnu změří síly s Rudolfem Krajem, a proto prý raději předčasně opustil Ukrajincův kemp, aby nepřišel k úhoně.

V neděli nad ránem budeme každopádně chytřejší. Přímý přenos z New Yorku vysílá od 2.30 hodin Galaxie sport.

Reklama