Hlavní obsah

Savchenková a Szolkowy vyhráli MS ve sportovních dvojicích

GÖTEBORG

Němečtí krasobruslaři Aliona Savchenková a Robin Szolkowy získali světový titul v soutěži sportovních dvojic. Na šampionátu v Göteborgu se ve středu díky volné jízdě posunuli ze druhého místa po krátkém programu až na nejvyšší příčku před Číňany Tan Čang a Chao Čang. Bronzovou medaili získali Kanaďané Jessica Dubeová a Bryce Davison.

Článek

Savchenková se Szolkowým se ve volné jízdě nevyhnuli hned několika zaváháním. Nejprve nebyli jistí při sekvenci trojitých toeloopů, pak dokonce partner upadl při trojitém salchowu. Po skončení jízdy rozhodně nevypadali spokojeně, ale nakonec porazili čínské rivaly o více než pět bodů.

Tan Čang a Chao Čang, kteří po krátkém programu vedli, ztratili cenné body v plánované nezvyklé kombinaci dvojitého axelu s trojitým toeloopem, protože partnerka zařadila na úvod jen jednoduchý skok. Za úřadujícími mistry Evropy zaostali v uměleckém ztvárnění jízdy a nevyrovnali se jim ani v technické obtížnosti ostatních prvků, což je odsunulo na stříbrnou pozici.

Třetí příčku po krátkém programu neudrželi ruští reprezentanti Juko Kawagučiová a Alexander Smirnov. Ti sice na úvod nadchli halu Scandinavium odhozeným čtverným salchowem, ale pak udělali několik drobných chyb a neodolali náporu kanadského páru. Dubeová s Davisonem byli ve volné jízdě naprosto bezchybní a díky druhé volné jízdě večera se posunuli k první medaili na MS.

Nešťastný průběh měla volná jízda pro úřadující vicemistry Evropy Marii Muchortovovou a Maxima Trankova. Ruští krasobruslaři nejprve pokazili skoky v úvodu programu a pak dokonce přerušili jízdu, protože Trankov měl problém s pravou rukou. Trenér Oleg Vasiljev mu rozstřihl zřejmě příliš těsný rukáv kostýmu a po krátké pauze mohli pokračovat. I když ve zbývající minutě zvládli i zvedané figury, klesli ze šestého místa po krátkém programu na sedmou pozici.

Krasobruslařské MS - sportovní dvojice:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 202,86, 2. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 197,82, 3. Dubeová, Davison (Kan.) 192,78, 4. Kawagučiová, Smirnov (Rus.) 191,33, 5. Čching Pchang, Ťian Tchung (Čína) 186,78, 6. Duhamelová, Buntin (Kan.) 169,61.

Reklama