Hlavní obsah

Puškařka Kateřina Emmons vyhrála ve světovém rekordu SP v Pekingu

PEKING

Česká puškařka Kateřina Emmons si v Pekingu vystřílela zlatou medaili v předolympijské soutěži Světového poháru. Čtyřiadvacetiletá bronzová medailistka z olympiády v Aténách svůj sobotní triumf ve střelbě ze vzduchové pušky ozdobila vyrovnaným světovým rekordem 504,9 bodu a porazila kompletní konkurenci, se kterou se potká i v srpnu při sportovním vrcholu roku.

Článek

Českou reprezentantku, jež získala ještě pod jménem Kůrková i tituly z mistrovství světa a Evropy, zastihla olympijská generálka pořadatelů a střelců ve skvělé formě. Už v kvalifikaci ztratila jediný bod ze 400. Do finále šla z prvního místa společně s olympijskou šampionkou z Atén a domácí favoritkou Tu Li a kazašskou puškařkou Olgou Dovgunovou.

V závěrečných deseti ranách pak Emmons nepředvedla horší zásah než 10,3 a nejlepším finálovým výsledkem závod rozhodla ve svůj prospěch. Navíc celkovým součtem vyrovnala dosavadní světové maximum Tu Li ze záhřebského SP v roce 2003.

Závod Světového poháru vyhrála Emmons potřetí v kariéře a znovu s dvouletým odstupem. Předchozí triumfy vybojovala v roce 2004 v Sydney a předloni v brazilském Resende.

Před Číňanku se v sobotním finále ještě dostala zkušená Němka Sonja Pfeilschifterová, čtvrté místo zbylo na stříbrnou medailistku z Atén Ljubov Galkinovou z Ruska. Dovgunová skončila pátá.

Výsledky - ženy, vzduchová puška:
1. Emmons (ČR) 504,9 (399+105,9), 2. Pfeilschifterová (Něm.) 502,4 (398+104,4), 3. Tu Li (Čína) 502,2 (399+103,2), ...25. Sýkorová 394, 40. Kalná (obě ČR) 393.

Reklama

Související témata: