Hlavní obsah

Sezóna se rozjíždí, chybí vláha

PRAHA

Ožívá domácí scéna překážkových dostihů s tradičním podzimním vrcholem Velkou pardubickou České pojišťovny. Jen chybějící vláha kazí start sezóny určený na 3. května.

Článek

„Když není v zimě sníh, je to vždy špatné, navíc stejně jako loni chybí klasické jaro. Dráha není tvrdá, ale také ne ve stavu, v jakém bychom ji chtěli,“ říká Miroslav Petráň z představenstva pořádajícího Dostihového spolku. Koním loni tvrdé dráhy nesvědčily. Až k miliónu korun se mohou zvýšit náklady v případě, že by bylo nutno kropit celou sezónu, což by byl značný zásah do rozpočtu, ač minulý rok skončil plusem. „Ziskem dva milióny před zdaněním, je situace před třemi lety, kdy jsme byli na hraně, pryč,“ odkrývá Petráň. „Letos se průměr dotace na dostih zvedá ze 156 tisíc na 168 tisíc, tok peněz se musí navýšit,“ pokračuje.

Tradiční podobu má sezóna, pořadatelé ale chtějí více koní ze zahraničí na startu Velké, která se poběží opět o 4,5 miliónu korun. „Pro cizince se tak dotace dostihu s posilující korunou zvyšuje,“ naráží na jedno z lákadel Petráň. V Pardubicích by se mohl objevit i bývalý aktér tamních dostihů – úspěšný žokej Peter Gehm.

„Podstupuje v Česku terapii. Bylo by asi optimistické říkat, že se po zranění zvedne z vozíku, ale nabírá síly. Jestli dřív říkal, že se tu cítí dobře, teď je tu jako doma.“

Novinkou na závodišti bude atak celebrit. Budou závodit na dřevěných koních. „Už při první kvalifikaci 24. května a pak 12. října před Velkou, spojena s tím bude dražba a sázky,“ říká tmavá kráska Lejla Abbasová, která zaštiťuje tento charitativní projekt ve prospěch dětí.

Start sezóny na pardubickém hlavním překážkovém závodišti v ČR: 3. a 8. května. Vrchol roku – 118. velká pardubická České pojišťovny: 12. října. Kvalifikace: 24. května, 14. června. 23. srpna, 13. září. Zlatý pohár: 28. června. K vidění budou i parkurové závody (17. a 18. května), klání ve všestrannosti (1.–3. srpna) i další akce.

Reklama