Hlavní obsah

Střelkyně jsou nadšené z olympijského areálu i organizace

PRAHA

Třebaže nemají rády velká města a všudypřítomný smog, byly české sportovní střelkyně Kateřina Emmons a Lenka Marušková nadšené z nedávného pobytu v Pekingu. Před týdnem se vrátily z dějiště olympijských her a nemohly si zbrusu novou střelnici, ale i organizaci generálky v podobě Světového poháru vynachválit. Navíc Emmons, jež je známější pod dívčím jménem Kůrková, dokonce generálku na olympiádu vyhrála.

Článek

Emmons bude v Číně obhajovat bronzovou medaili ve vzduchové pušce, Marušková, za svobodna Hyková, dokonce stříbro ve sportovní pistoli. Jsou kamarádky, společně sdílely na minulých hrách v Aténách pokoj a medailové ambice budou mít i v Pekingu.

"Střelnice je moderní, není překlimatizovaná, fajn osvětlená. To mě všechno potěšilo," řekla ve středu Marušková. Emmons jí přitakala. "Nejlepší závod Světového poháru, který jsem kdy zažila," řekla.

Nevýhodou prý byly jen poletující květy z rozkvetlých stromů při střelbě pod otevřeným nebem. "To snad v létě nebude," věřila Marušková. Při svém závodu ve sportovní pistoli má na ránu jen tři sekundy. "Takže není čas řešit, jestli to vypadá, jako když sněží, nebo jestli mi náhodou nepadlo něco do oka," líčila střelkyně. "Jediné, čeho se děsím, jsou ta vedra, která tam v létě budou," dodala.

Organizace bez větších problémů

Organizace závodu byla podle střelkyň bez větších problémů. "Samozřejmě nějaké menší nedostatky tam byly, ale oproti jiným závodům Světového poháru se to nedalo srovnat," řekla Marušková. "Byl to test, aby ty drobnosti vychytali," přidala se Emmons. Střelci bydleli jen 15 minut od haly, žádné větší problémy neměli ani s dopravou. "Ve městě smog byl, ale na střelnici jsme to nepociťovaly," doplnila Marušková.

Marušková stihla i výlet na Čínskou zeď. "Jenže zrovna bylo špatné počasí, takže jsme neviděli vůbec nic," litovala a věřila, že si to vynahradí v létě před olympiádou, nebo po ní. Líbila se jí alespoň rychlá dvouhodinová procházka do Zakázaného města. "Sice se tam všude opravuje, ale architektura je pěkná," vyprávěla. Emmons dala před výlety přednost odpočinku. "Viděla jsem jen hotel a halu, věnovala se manželovi," zmínila se o svém americkém partnerovi, který v Pekingu také soutěžil.

Politiku a olympijské hry by nesměšovaly

Obě střelkyně by podle svých slov nesměšovaly politiku a olympijské hry, jak se to v souvislosti s hrami v Číně v posledních týdnech často děje. "Sportovci jsou rádi, že se nominují, je to pro ně svátek. Vím, dalo se to čekat, ale nelíbí se mi, když se k těmto problémům zneužívá olympiáda," prohlásila Marušková. "Jsem ráda, že žiju v demokratické zemi," doplnila.

Emmons byla až překvapená, že se s žádnými problémy na místě nesetkala. "Obavy, které jsem měla ze všech článků, se trochu rozptýlily," řekla. "Je to trochu jinak, než se píše. Nepřipadali jsme si izolovaní, mohli jsme kamkoliv a kdykoliv, necítili jsme se nikam tlačení," uvedla. Lidé jí připadali příjemní. "A také bych se chtěla tak bezpečně cítit i v Praze," dodala.

Reklama