Hlavní obsah

Zástupci ČOV tvrdí, že v Číně viděli nejlepší olympijskou vesnici

Olympijská vesnice bude při letošních hrách v Pekingu zřejmě nejhezčí a nejkvalitnější v historii. Myslí si to alespoň šéf české výpravy František Dvořák, který se v neděli vrátil z Číny z poslední inspekční cesty. Ujistil se však, že velkým problémem bude smog, sám si dokonce vyzkoušel dvě hodiny jízdy na silničním kole v podmínkách, které nebudou vytrvalostním sportům vůbec nakloněny.

Článek

S Dvořákem byli v Pekingu i bezpečnostní experti a šéf lékařů Jaroslav Větvička, který odebral v olympijské vesnici vzorky vody, aby se ujistil o její nezávadnosti. "A měli jsme s tím trochu problémy, nechtěli nás pustit při cestě domů do letadla. Asi hodinu a půl tam lékaře drželi," řekl v rozhovoru pro ČTK Dvořák.

Hlavním cílem bylo vidět místo, kde bude česká výprava ubytována. První den Číňané návštěvu neumožnili, prý kvůli rozestavěnosti, ale na druhý pokus se už česká výprava do bytů dostala. "Jsou parádní. Velké, nové, perfektní koupelny, připojení na internet a televizi. Nemá to chybu, nejlepší, jaké jsem kdy viděl," chválil organizátory Dvořák.

Věžáky budou po hrách sloužit jako byty pro Číňany, i když podle Dvořáka mají být jednotky velmi drahé. "Ale všechno je tam propracované do nejmenšího detailu, od laviček až po poslední kamínek v trávě," řekl. "Asi se chtěli ukázat," dodal.

Dvořák: Sportoviště se zdají být připravené

Dvořák se svými spolupracovníky objeli také sportoviště, kde by česká výprava mohla sbírat cenné kovy - tenisové kurty, střelnici, cyklistický velodrom, trať pro BMX, slalomářský či veslařský kanál. "Všechno je, zdá se, připraveno," podotkl. Neviděl pouze ceremoniální stadion, který je po nedávných oslavách 100 dnů do zahájení her uzavřen.

Často se v souvislosti s Pekingem připomínal problém se smogem, ale po poslední návštěvě byl Dvořák nebývale znepokojen. "Půlden se dal akceptovat, jinak nic moc," uvedl funkcionář.

Číňané mají každý den v novinách smogovou předpověď s pětistupňovou škálou, při návštěvě české delegace byl stupeň tři. "Takže si úplně neumím představit, když je pětka," děsil se Dvořák.

Sám si dokonce půjčil od čínského atašé silniční kolo a vydal se na dvouhodinovou projížďku. "Byl to problém. Oči se dají chránit brýlemi, ale zakousne se to do hrdla. Nesmíme to podcenit," dodal.

Reklama