Hlavní obsah

Výstavba Olympijského stadiónu v Londýně začala v předstihu

LONDÝN

S tříměsíčním předstihem oproti původnímu plánu začala v Londýně výstavba hlavního Olympijského stadiónu pro letní hry v roce 2012. Práce na stadiónu pro 80 tisíc diváků ve čtvrtek slavnostně zahájil britský premiér Gordon Brown.

Článek

"To je dobrá zpráva, že se Olympijský park začíná stavět dříve," uvedl předseda vlády. Méně radosti dělá pořadatelské zemi narůstající rozpočet na pořádání her. Brown prohlásil, že stávající částka 11,7 miliardy eur již nebude v žádném případě překročena.

Výstavba stadiónu má stát 622 miliónů eur (přes 15 miliard korun). Aréna bude mít 25 stálých míst k sezení, která zůstanou i po olympiádě, kdy bude stadión přebudován do "skromnější" podoby a využíván pro atletické závody.

Stadion ve východní části Londýna vyroste na více než 16 hektarech půdy. Před zahájením výstavby odtud muselo být odstraněno 800 tisíc tun kontaminované zeminy z někdejší průmyslové zóny. V první fázi budování arény musejí dělníci položit základy s pomocí instalování čtyř tisíc pilířů.

Slavnostní zahájení prací na stadionu se zúčastnila i delegace Mezinárodního olympijského výboru, která ve čtvrtek zakončila třídenní inspekci příprav londýnské olympiády. "Stadión je srdcem her. Když začnete plánovat přípravu olympiády, není to nic úchvatného, sepisovat dohromady všechny ty plány. Jednoho dne se z toho však něco začne rodit a zjistíte, že to nabírá dech. Dneska tu začal vyrůstat stadión a je příjemná shoda okolností, že jsme mohli být u toho," řekl šéf koordinační komise MOV Denis Oswald.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články