Hlavní obsah

V Číně po zemětřesení zakázali přenosy z play-off NBA

PEKING

Čínské úřady zakázaly vysílat ve státní televizi zápasy play-off basketbalové NBA. Sportovní přenosy jsou prý příliš zábavné na to, aby šly v televizi tak brzy po ničivém zemětřesení v provincii S'-čchuan, které si vyžádalo více než 67 000 lidských životů.

Článek

Ke katastrofě došlo 12. května a minulý týden byla v době třídenního oficiálního smutku za oběti zastavena v Číně veškerá zábava. Ve čtvrtek se sportovní kanál CCTV 5 stejně jako většina ostatních stanic vrátil k normálnímu programu a vysílal utkání semifinále NBA mezi Los Angeles Lakers a San Antoniem, další zápasy už ale nenásledovaly.

"Tyhle zápasy neladí s atmosférou národa po ničivém zemětřesení. Jsou příliš zábavné. Jeden duel jsme vysílali, ale pak nám bylo řečeno, ať v tom nepokračujeme," řekl agentuře Reuters ředitel sportovního kanálu Ťiang Che-pching.

Basketbal je v Číně jedním z nejpopulárnějších diváckých sportů, zápasy kanadsko-americké NBA přenáší CCTV více než dvacet let. Zájem ještě stoupl po příchodu čínských basketbalistů do elitní soutěže - například první vzájemný duel prvního vyslance Jao Minga z Houstonu a nováčka I Ťien-lien z Milwaukee přilákal loni v listopadu k obrazovkám minimálně sto milionů Číňanů.

Reklama

Související témata: