Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda získal na MS v Budapešti stříbro

BUDAPEŠŤ

Moderní pětibojař David Svoboda získal na mistrovství světa v Maďarsku stříbrnou medaili a dosáhl tak největšího úspěchu ve své kariéře. Mladého českého reprezentanta v Budapešti porazil pouze Rus Ilja Frolov, třetí skončil Jahor Lapo z Běloruska.

Článek

Svoboda potvrdil skvělou formu z posledních týdnů a o jednu pozici vylepšil své umístění z generálky na světový šampionát, domácího závodu Světového poháru v Kladně. Dnešní stříbro je pro něj životním úspěchem a první individuální medailí z velké seniorské akce.

Český moderní pětibojař od úvodu bojoval o nejvyšší příčky. Ve své nejsilnější disciplíně střelbě předvedl druhý nejlepší výkon z celého šestatřicetičlenného startovního pole a na medailové pozici se udržel i po šermu a parkuru, který dnes kvůli technické závadě bazénu organizátoři nezvykle umístili před tradičně třetí disciplínu plavání. Montovaný bazén totiž v noci praskl a vytekla z něj všechna voda.

Svoboda výborně zaplaval

Svoboda pak v opraveném budapešťském bazénu zaplaval ještě rychleji než v Kladně a do závěrečného běhu startoval z třetího místa. Po pár metrech dostihl v té době druhého Maďara Horvátha a brzy ho i setřásl, protože domácí závodník začal kulhat a nakonec vzdal.

Svoboda ve zbytku trati s přehledem hlídal svoji pozici a do cíle si doběhl pro stříbro. Mladý reprezentant tak v dnešním závodě, který byl posledním nominačním podnikem pro olympiádu v Číně, stejně jako před rokem na evropském šampionátu v Rize splnil kritéria pro Peking. Zároveň potvrdil, že je momentálně českou jedničkou.

Svoboda splnil kritéria pro Peking

Mladý reprezentant v nedělním závodě, který byl posledním nominačním podnikem pro olympiádu v Číně, stejně jako před rokem na evropském šampionátu v Rize splnil kritéria pro Peking. Zároveň potvrdil, že je momentálně českou jedničkou.

Zbylí dva čeští reprezentanti skončili až ve třetí desítce. Mladý Ondřej Polívka doběhl při své premiéře v individuálním závodě na 24. příčce, Michal Michalík finišoval ještě o čtyři pozice za ním. "Na co dnes Michal sáhl, to zkazil. Na začátku mu těsně nevyšlo pár ran při střelbě a od toho se vyvíjel zbytek závodu," uvedl Kučera.

Ještě není jasné, kdo bude druhým reprezentantem v Pekingu 

Michalík zároveň v posledním nominačním závodě pro olympiádu v Pekingu ztratil možnost předstihnout v žebříčku pro hry Libora Capaliniho, který v Budapešti chyběl. Přesto ještě není jasné, kdo nakonec Svobodu v Číně doplní. "Michal totiž taky splnil interní kritéria svazu. Základním kritériem pro Peking ale bude zdravotní stav, Libor musí být připravený a zdravý," naznačil kouč, že definitivní nominace bude známa zřejmě až po evropském šampionátu v Moskvě, kde by Capalini s Michalíkem neměli chybět.

"V momentě, kdy bude jakýkoliv zdravotní problém, tak do nominace sáhneme. Máme tak silný tým, že do Pekingu pojedou jen ti, kteří budou stoprocentně zdraví. Dnešní Michalův výsledek neurčuje jeho výkonnost, pořád patří mezi elitu. Svůj mečbol promarnil na Kladně, kde to měl rozjeté na vítězství, což by byl velký argument pro Peking," dodal Kučera.

V soutěži družstev skončili Češi pátí

V soutěži družstev v neděli Češi skončili až pátí, o možnost získat medaili přišli už v pátek, kdy Michal Sedlecký nepostoupil z kvalifikace. Z vítězství se radovali Rusové. Šampionát v Budapešti zakončí v pondělí a úterý štafety.

MS v moderním pětiboji:
1. Frolov (Rus.) 5796 b., 2. Svoboda (ČR) 5652 (střelba: 1204 - šerm: 832 - plavání: 1340 - parkur: 1128 - běh: 1148), 3. Lapo (Běl.) 5612, 4. Berrou (Fr.) 5596, 5. Mojsejev (Rus.) 5540, 6. Horbacz (Pol.) 5520.

Reklama